Najzdraviji čajevi koji su prava šalica zdravlja

Najzdraviji čajevi koji su prava šalica zdravlja
Ali koje su najvažnije zdravstvene prednosti koje nam donose neki od tih umirujućih čajeva? Čitajte dalje kako biste saznali koji su najzdraviji čajevi

1. Zeleni čaj
Omiljen diljem svijeta, zeleni čaj godinama se hvali zbog svojih ljekovitih svojstava. Neke nedavne studije potvrdile su neke od ovih prednosti, što sugerira da nam zeleni čaj može pomoći zaštititi različite aspekte našeg zdravlja. Jedna studija je otkrila da su sudionici koji su konzumirali ekstrakt zelenog čaja imali bolju povezanost između frontalnih i parietalnih režnja mozga, dvije regije uključene u procese učenja, pamćenja i odlučivanja.

Zdravstvene prednosti koje donosi zeleni čaj povezane su s njihovim sadržajem polifenola, koji su mikronutrijenti s antioksidativnim svojstvima. Kao antioksidanti, ove tvari mogu zaštititi od djelovanja slobodnih radikala, što inducira tip staničnog oštećenja u skladu s starenjem.

Za taj isti polifenol zelenog čaja također se kaže da usporava rast tumorskih stanica određenih vrsta raka, kao što je rak gušterače.

2. Čaj od jasmina
Ono što mi nazivamo "čaj od jasmina" je vrsta pića koja obično ima zeleni čaj u svojoj bazi i kojem se dodaju cvjetovi jasmina za bogatiju aromu. No, prednosti čaja od jasmina nisu isključivo zbog antioksidativnih učinaka čaja, budući da cvjetovi jasmina imaju i vlastita ljekovita svojstva.

Sam jasmin je povezan s poboljšanom fizičkim stanjem i smanjuje utjecaj stresa. Zato su neki istraživači eksperimentirali sa spojevima izvedenima iz ove biljke u potrazi za boljim terapijama. I, ako volite piti čaj od jasmina zbog njegovog mirisa, postoji dobar razlog. Istraživanje objavljeno u European Journal of Applied Physiology objasnilo je da miris čaja jasmina umiruje i može pomoći regulirati raspoloženje. Zato dolazi na popis gdje su najzdraviji čajevi.

3. Rooibos čaj
Druga vrsta čaja s antioksidativnim svojstvima je rooibos, ili "crveni čaj", koji se priprema iz Aspalathus linearis biljke koja raste u Južnoj Africi. Istraživanja su pokazala da su antioksidativni učinci rooibosa slični, ako ne i isti, kao zelenog čaja.

Za rooibos se kaže da je koristan u snižavanju krvnog tlaka i opuštajunju napetih mišićima, a i pomaže jetri pojačanim antioksidativnim kapacitetom kako bi se smanjila oštećenja uzrokovana toksinima koji prolaze kroz nju. Za razliku od zelenog ili crnog čaja, rooibos ne sadrži kofein, pa neće imati isti učinak i može se bez problema piti u večernjim satima.

4. Čaj od hibiskusa
Savršen izbor za one koji vole kiseliji osvježavajući okus. Za čaj se obično koriste čašice cvijeta, iako su i ostali dijelovi biljke, poput lišća, sjemena i korijena, sigurni za konzumaciju.

Istraživanja su ukazala na to da ekstrakti lišća hibiskusa i hibiskus imaju antioksidacijske i antikancerogene učinke. Stoga, oni mogu zaštititi od djelovanja starenja slobodnih radikala na staničnoj razini, a mogu pomoći i u borbi protiv određenih vrsta stanica leukemije.

Čaj od hibiskusa vezan je za kardiovaskularne prednosti, pomažući u reguliranju sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka - tj. krvnog tlaka tijekom i između srčanog ritma.