Najveći rizik za razvijanje ovisnosti o drogama imaju tinejdžeri

droga, krokodil, sintetička droga MDPV, zabranjene droge, proizvodnja i promet drogama, Osijek, droga, marihuana, Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama
Svakog 26. lipnja Ujedinjeni narodi obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama kako bi podigli svijest o ovom važnom problemu.Ove godine on se obilježava pod sloganom "Kontrolira li droga tvoj život?", uz napomenu kako posljedice ovisnosti utječu ne samo na pojedince, nego i na njihove obitelji te čitavo društvo.

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ističu kako danas najveći rizik za razvijanje ovisnosti imaju tinejdžeri i mladi. Kao i da je prevencija u ovom zdravstveno sektoru izuzetno važna.
Odlični rezultati

Iz županijskog Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti ZZJZ-a kažu i kako se na prevenciji zlouporabe droge na istoku Hrvatske već mnogo radi, čemu u prilog idu i brojke.

- Osječko-baranjska županija, srećom, iz godine u godinu po broju novoprimljenih ovisnika i novoprimljenih opijatskih ovisnika znatno je ispod republičkog prosjeka. U Osijeku je tako oko 120 novoprimljenih opijatskih ovisnika na sto tisuća stanovnika, dok je republički prosjek gotovo dvostruko veći i iznosi oko 230 osoba na sto tisuća stanovnika. Trenutačno je u Centru za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti u programima tristotinjak pacijenata, a najveći dio njih opijatski su ovisnici i to ovisnici koji su u tretmanu već godinama. Valja imati na umu da je ovisnost kronična, recidivirajuća bolest, zato je dugoročni tretman te populacije važan, jer osigurava apstinenciju i smanjuje rizik od infekcija hepatitisom B i C, te HIV-om, koji prate problem ovisnosti. Upravo zahvaljujući zadržavanju ovisnika u tretmanu, cijela Hrvatska ima nisku stopu incidencije HIV-a, a Osijek posebno. Naime, mi uopće nemamo registriranih korisnika s HIV infekcijom, kaže dr. Marija Kribl, voditeljica Centra.
Marihuana - ljekovita!

No, unatoč pozitivnoj statistici, neporecivo je kako u Slavoniji, kao i u drugim dijelovima Hrvatske, mladi danas sve više eksperimentiraju s ilegalnim supstancama. Dr. Kribl naglašava kako je u ovoj populaciji gorući problem razmišljanje tinejdžera i adolascenata da je marihuna - s kojom obično svi ovisnici započinju svoj put prema dnu - ljekovita.

- Mladi razmišljaju o marihuani kao čudesnoj, ljekovitoj biljci koja ne samo da nije štetna nego i liječi! Na ovakvo razmišljanje uvelike utječe intrenet koji omogućava filtrirani pristup informacijama. Dakle, mladi imaju mogućnost informirati se samo o onome aspektu marihuane koji ih zanima, a uz koje obično ne stoje sadržaji sa suprotnim stavovima. Tako da nisu svjesni vrlo teških mogućih posljedica konzumiranja kanabisa. To su najprije psihotične reakcije kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju razvoja psihičkih bolesti. S druge strane istraživanja su pokazala da konzumiranje kanibisa u dobi do 18. godine dovodi do pada kvocijenta inteligencije i utječe na reproduktivne sposobnosti i muškaraca i žena - objašnjava dr. Kribl.
Važna uloga roditelja

Prevencija zlouporabe droga među mladima zato je, složit će se svi, izuzetno važna, a prije svega, uz odgojno-obrazovne institucije, ona je obveza svakog roditelja.

- Uvijek naglašavam važnost uloge roditelja. Dijete se treba osjećati voljeno, sigurno i zaštićeno u svojoj obitelji. Svaka mlada osoba mora imati granice preko kojih ne smije prelaziti, a te granice trebaju odrediti roditelj. Moderno je pričati o tome da roditelj bude prijatelj djeci. Djeca imaju svoje prijatelje, a na roditeljima je da budu roditelji. To su pokazali i rezultati jedne naše ankete u kojoj su se djeca izjasnila kako podršku i informiranje o važnim stvarima očekuju od roditelja, a prijateljstvo od vršnjaka. No određivanje granica ne isključuje iskazivanje ljubavi prema djetetu. Roditelji moraju biti i uključeni maksimalno u praćenje školskih uspjeha djeteta, izostanaka...

Treba redovno dolaziti na informacije u školu i reagirati na sve nagle promjene u ponašanju i učenju. Također, kao važan dio preventive koju trebaju provoditi roditelji, jest objasniti mladoj osobi kako svijet funkcionira. Danas se mnogo govori o ljudskim pravima, ali pri tome se zaboravlja da svako pravo ima drugu stranu medalje - odgovornost - zaključuje dr. Kribl.

glas-slavonije.hr