Najopasnije bakterije u našem domu kriju se u slušalici tuša

 Najopasnije bakterije u našem domu kriju se u slušalici tuša
Izgleda da Hitchcock nije jedini razlog za strah pod tušem. Američko društvo mikrobiologa objavilo je da su znanstvenici pronašli potencijalno vrlo opasne organizme - mikobakterije u slušalici tuša.

Da bi stvar bila još gora, bakterija u pluća dospijeva inhalacijom, a tuš je odlično mjesto za to. Dok se tuširamo, udišemo paru, a s njom i bakteriju. Ukoliko imamo slab imunitet dolazi do infekcije.

Pritisak vode i toplina tijekom tuširanja idealni su uvjeti u kojima bakterija iz glave tuša dolazi u zrak, a potom udisanjem i u pluća.

Bolest koju uzrokuje netuberkulozna mikobakterija manifestira se kroz kronični kašalj, gubitak kilograma, vrućicu i gubitak energije, odnosno opću slabost oranizma.

U istraživanju koje je provelo Američko društvo mikrobiologa, analizirani su uzorci biofilma uzeti iz glava tuša u 656 kućanstava diljem SAD-a. U većini je pronađena mikobakterija, a veća količina zabilježena je na metalnim tuševima, dok se na plastičnim glavama nalazilo manje bakterija. Tip vode i dezinfekcijsko sredstvo također utječu na pojavu bakterije.

Na pitanje kako se riješiti mikobakterije i tuširanje ponovno učiniti opuštajućim ritualom, stručnjaci poručuju da ne treba poduzimati nikakve posebne korake.

Treba održavati higijenu u kupaonici te glavu tuša redovito prati vodom i octom. Ocat je učinkovit protiv bakterija i njime bi trebalo tretirati sve površine u kupaonici i u kuhinji. Osim u glavi tuša, ova bakterija može se namnožiti i u aparatima za kavu i odvodima.

"Naviše bakterija u domaćinstvu imaju stvari poput daljinskog upravljača, slušalice telefona, svi predmeti u kupaonici, stoga bi sve što smo nabrojali redovito i temeljito trebalo čistiti", kaže dr. Barbara Keber, šefica obiteljske medicine pri bolnici Glen Cove u New Yorku.