Najgora moguća mjesta na koja stavljate svoje prste

Skloni smo refleksno protrljati oči, primjerice, a da smo prethodno dirali stvari koje mogu biti zarazne te zaboravili oprati ruke.

'Pištolj' za točenje goriva

Istraživanje provedeno 2011. godine otkrilo je kako je čak 71 posto ručki za točenje goriva visoko kontaminirano, što znači da su velike šanse da dobijete infekciju. Koristite rukavice koje se nalaze pored jedinice za gorivo, a potom temeljito operite ruke.

Nos

'Kopate' li nos često ili žustro, možete izazvati posjekotine, iritaciju, pa čak i infekciju, kaže Marc Glashofer s American Academy of Dermatology.

Oči

Trljate li oči kada ste umorni? 'Držite prste dalje od očiju koliko god je to moguće osobito tijekom sezone prehlade i gripe. Virusi se brzo šire i lako se možete zaraziti nakon što su vaše ruke došle u doticaj s kontaminiranim stvarima, a potom njima dirate lice', kaže Charles Gerba, profesor mikrobiologije sa Sveučilišta u Arizoni. Često perite ruke kako biste smanjili rizik od zaraze.

Daljinski upravljač u hotelskoj sobi

Na njima se mogu naći čak i fekalne materije. Studija provedena na Sveučilištu u Houstonu otkrila je bakteriju E coli na čak 81 posto površine u hotelskim sobama, uključujući telefon, noćne lampice i daljinski upravljač.

Net.hr