Na sunce po vitamin D

Većina žena zna da konzumiranje veće količine mlijeka i druge hrane bogate kalcijem koristi i mami i djetetu. I njihovim kostima. No, u ovom slučaju vitamin D koji nam čuva čvrste i snažne kosti možda je zakinut. Najnovija su istraživanja pokazala da kada trudnica ima manjka vitamina D, njezino dijete, poslije u životu, može imati problema s gustoćom kostiju.  Istraživanja su dokazala da djeca čije su se majke posljednja tri mjeseca trudnoće izlagala suncu imaju tendenciju biti viša i imati čvršće kosti. No, manjak vitamina D ipak je uobičajen u trudnica.

Zato je važno graditi koščanu masu odmalena kako biste smanjili rizik od osteoporoze u kasnijim godinama. Ženama kojima zadnji mjeseci trudnoće dolaze u zimska vremena, kada nema mnogo sunca, usporava se i proizvodnja vitamina D. Zbog toga bi bilo poželjno uzimati vitaminske dodatke koji bi pridonijeli zdravlju kostiju vaše bebe. No, onim trudnicama koje se nalaze pred kraj trudnoće u ljetnim mjesecima sunce bi trebalo goditi i biti korisno. Nove studije također su pokazale kako niska razina vitamina D može negativno utjecati na djetetovo dentalno zdravlje.

 

Nedostatak vitamina D kod majke utječe na opskrbu djetetovih zubi kalcijem, ali i na zdravlje cakline koja štiti zube od kvarenja.

 

roditelji.hr