Na ovo trebate paziti ako se borite s alergijama

alergija

... upala očnih kapaka, otežano disanje, iznenadno kihanje, kašljanje, promuklost, glavobolja, alergijski podočnjaci zbog povećanog dotoka krvi, kožni ekcemi, povraćanje i proljev, simptomi su alergija.

Alergije može imati svatko, bez obzira na dob, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo na svojim stranicama, iako su češće kod osoba koje imaju alergijske bolesti u obitelji. Najčešći klinički oblici alergija su alergijski rinitis (upala nosne sluznice), konjuktivitis, rinosinusitis, edem larinksa (otečeno ždrijelo), urtikarije i kožne alergije, alergijski bronhitis i bronhospazam.

Uobičajeni alergeni, najčešće pelud, grinje, spore plijesni, perut kućnih ljubimaca, hrana, ubodi kukaca i lijekovi, mogu biti različite tvari iz okoliša ili sastojci hrane. Ako postoji cjelogodišnja izloženost alergenu, alergije se mogu javiti tijekom cijele godine, a sezonska izloženost peludi rezultira sezonskom pojavom alergija pa je važno pratiti peludni kalendar. Najbolji način da spriječite alergije je da otkrijete i izbjegavate alergene.

Pelud

Pratite biometerološku prognozu i ne izlazite iz kuće od 5 do 10 sati, kad u zraku ima najviše peludi. Izbjegavajte u to doba godine sušiti i provjetravati odjeću i posteljinu na otvorenom. Ako ste u mogućnosti, promijenite boravište u sezoni peluda. Provjetravajte stambene prostore nakon kiše.

Prašina i plijesan

Čistite prašinu jednom tjedno (nosite masku i rukavice dok čistite). Jastuke i posteljinu držite pod prekrivačem otpornim na prašinu, zamijenite tapecirani namještaj plastičnim ili kožnim.

Održavajte 30 - 50 %-tnu vlažnost zraka i ventilirajte kuhinju, kupaonicu i podrum, redovito mijenjajući filtere u sustavima grijanja ili hlađenja. Izbjegavajte držanje kućnih ljubimaca s krznom ili perjem.

Ne dopuštajte im boravak u spavaćim sobama i prostorijama u kojima pripremate i poslužujete jelo, a prostirku na kojoj borave češće čistite i perite.

Izbjegavajte pušenje

U dimu cigarete ima više od 4.000 kemikalija od kojih su mnoge alergogene jer povećavaju rizik razvoja alergijske astme, pogotovo kod djece.

Usisavajte podove najmanje dvaput tjedno

Usisavajte ih dva ili više puta tjedno. Za pranje odaberite krpe koje bolje zahvaćaju čestice prašine i prljavštine. Na potplatama cipela u prostoriju unosimo većinu (70 %) nečistoće u dom pa je dobro izuti ih pred vratima.

Večernji list BiH