Muškarci pušači izloženi nesrazmjerno većim zdravstvenim rizicima

cigare, cigarete, pušenje, pušenje, automobil, pušenje, savjeti, prestanak pušenja, pušenje, Pušenje je porok, cigarete, Nikotin, ovisnost, cjepivo, pušenje, prestanak, prestanak pušenja, ovisnost, pušenje, fukara, nerazvijeni, cigarete, pušenje, zdravlje, jelo, stvari, Austrijanci, pušenje, pušenje, zabranjeno pušenje, masovno pušenje, loše navike, zdravlje, pušači, zdravlje, trputac, čaj, cigarete, Nikotin, ovisnost, pušenje, cigare, BIH, zabranjeno pušenje, pušenje, pušači, tipovi, istraživanje, zabrana pušenja, Federacija BIH, trošarine, više trošarine na duhanske proizvode , cigareta, istraživanje, bolest, MUP HNŽ, zabrana pušenja

Iako su utvrdili postojanje veze pušenje i gubitka kromosoma znanstvenici nisu sigurni kako je gubitak kromosoma Y u krvnim stanicama povezan s razvojem karcinoma, a jedna mogućnost je da imunosne stanice u krvi koje su izgubile svoje kromosome Y imaju umanjenu sposobnost borbe protiv stanica raka.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Science, znanstvenici sa švedskog Uppsala sveučilišta otkrili su da kromosomi Y, koji su važni za spolno određenje i proizvodnju spermija, češće nestanu iz krvnih stanica pušača nego muškaraca koji nisu nikad pušili ili onih koji su prestali pušiti.

S obzirom na to da samo muškarci imaju kromosome Y otkriće nudi mogući odgovor zašto je pušenje veći faktor rizika za karcinome kod muškaraca nego kod žena.

"Postoji korelacija između učestalog rizika kao što je pušenje koji se može izbjeći i najčešće ljudske mutacije - gubitka kromosoma Y", kaže znanstvenik Jan Dumanski sa sveučilišta Uppsala koji je radio na istraživanju.

"To... dijelom može objasniti zašto muškarci u većini imaju kraći životni vijek od žena i zašto je pušenje opasnije za muškarce."

Osim raka pluća koji je izazvan pušenjem i često je fatalan, pušenje je poznato kao značajni faktor rizika kod niza ozbiljnih bolesti.

Pušenje je među uzrocima prijevremene smrti od kroničnih bolesti poput srčanih udara, moždanih udara i povišenog krvnog tlaka, koji se mogu spriječiti, vodeći uzrok na svijetu.

Epidemiološki podaci pokazuju da muški pušači imaju veći rizik razvoja drugih vrsta karcinoma u odnosu na žene koje puše.

Tim je analizirao podatke o više od šest tisuća muškaraca uzimajući u obzir njihovu dob, navike vježbanja, razinu kolesterola, obrazovni status, unos alkohola i mnoge druge zdravstvene faktore.

Otkrili su da kod pušača gubitak kromosoma Y ovisi o intenzitetu pušenja što znači da su muškarci koji su više pušili gubili više kromosoma i da su neki muškarci koji su prestali puštiti povratili kromosome Y.

Lars Forsberg, koji je radio na istraživanju, kaže kako ono sugerira da gubitak kromosoma Y zbog pušenja može biti reverzibilan.

"To bi otkriće moglo bi motivirati pušače da prestanu pušiti", kazao je.

izvor: Hina