Mrtve ćemo uskoro moći oživljavati i 24 sata nakon smrti

... napumpali mu kisik u tkiva, a to bi spriječilo odumiranje. U stanju kliničke smrti popularni glumac imao bi dovoljno vremena da kardiolozi riješe problem koji ga je zadesio, nađu ugrušak, uklone ga i pokrenu mu srce ugradnjom premosnice, piše dnevno.hr.

Smrt je neizbježna i toga smo svi svjesni, ali usprkos tome vijesti o smrti članova obitelji i prijatelja uvijek nas pogađaju. Brojni su i znanstvenici kojima je smrt zanimljiva, a jedno od posljednjih otkrića govori o tome kako će medicinska stvarnost uskoro postati vraćanje mrtvih u život, a liječnici će moći bolesnike oživjeti čak i 24 sata nakon smrti.

Ovu vijest prenio je nedavno dr. Sam Parnia, jedan od vodećih stručnjaka za oživljavanje. U razgovoru za njemački Spiegel voditelj istraživanja procesa oživljavanja iz Stony Brook University School of Medicine u New Yorku predstavljajući svoju knjigu "Erasing Death" rekao je da bi doktori ljude mogli spasiti samo kada bi bolje primjenjivali znanja o zastoju srca.

I danas je, kaže Parnia moguće oživjeti jedan, a možda i dva sata, katkad i duže, nakon što zataji srce, a u budućnosti bi uz pomoć lijekova proces odumiranja stanica u mozgu i drugim organizmima. Ovaj stručnjak govori da se to može nazvati uskrsnuće, ali on to smatra znanošću oživljavanja.

Nadalje, Parnia je uvjeren da bi i nedavno preminuli glumac James Gandolfini iz kultnih Sopranosa preživio srčani udar da ga je doživio u New Yorku. Naime, oni bi ga ohladili, napumpali mu kisik u tkiva, a to bi spriječilo odumiranje. U stanju kliničke smrti popularni glumac imao bi dovoljno vremena da kardiolozi riješe problem koji ga je zadesio, nađu ugršak, uklone ga i pokrenu mu srce ugradnjom premosnice.

No, postoje i ljudi koje je nemoguće oživjeti, prema Parnijinim riječima to su oni koji boluju od neizlječivih i teških bolesti. Inače, prosječna uspješnost oživljavanja oboljelih od zastoja srca u SAD-u je 18 posto, a u Velikoj Britaniji čak 16 posto, a bolnica u kojoj je zaposlen ovaj stručnjak prema statističkim podatcima znatno je bolja, uspjela je doseći čak 38 posto.

Kada osoba doživi srčani udar potrebno je prvo pozvati hitnu pomoć, a zatim pacijenta pokriti vrećicama smrznutih namirnica kako bi mu se zaštitio mozak dok ne stigne pomoć, savjetuje ovaj stručnjak.