Možeš li se doista prehladiti ako izađeš van bez jakne?

gripa, Renato Glavaš, Ana Marija Dedić, Klinička bolnica Mostar, svinjska gripa, A(H1N1), Nova gripa, svinjska gripa, bakterije, gripa, Mostar, žena, posao, bolest, svinjska gripa, gripa, zaštita, lijek, gripa, mit, laž, cjepivo, gripa, prehlada, gripa, zdravlje, prehlada, lijek za prehladu, temperatura, zdravlje, virus, prehlada, namirnice, pogoršanje prehlade, bolest, pogreške, upala grla, liječenje, lijek, viroza, gripa, savjeti, zdravlje, prehlada, liječenje, prehlada, kako spriječiti, zlatna pravila, zima, najčešće greške, gripa, BIH, veljača, gripa, preventiva, kako spriječiti, spriječavanje, gripa, lijekovi, hrana, izbjegavanje, gripa, gripa, pandemija gripe, Svjetska zdravstvena organizacija, prehlada, simptomi, gripa, prehlade, lijek za prehladu, gripa, BIH, viroza, savjeti, prehlada, hrana za jelo, prehlada, pogoršanje prehlade, gripa, nepoznate stvari o gripi, virusi, gripa, često pranje ruku, prehlada, izliječenje, prirodan lijek, gripa, Gripa H3N8, svinjska gripa tamiflu, Nov

Naravno da hladan zrak može utjecati na imunitet, ali uzročnici prehlade i gripe su virusi koji zapravo više vole toplije prostorije.

Naime, prehlada nastupa kada virusi prodru do sluznice usta, nosa ili očiju, a obično je riječ o tome da smo se zarazili virusom nakon što smo bili u neposrednoj blizini nekoga tko je već prehlađen.

Zašto je nastala zabluda da se možemo prehladiti ako izađemo van bez jakne?

Zabluda o tome da ćemo se prehladiti ako izađemo na balkon ili van bez jakne vjerojatno proizlazi iz činjenice da se prehlada i gripa puno češće javljaju u hladnijim mjesecima, ali i zbog toga što u tim mjesecima puno češće boravimo u zatvorenim prostorijama koje se uz to ni ne prozračuju pa se virusi puno brže i lakše šire. Stoga je zimi puno važnije prozračivati prostorije u kojima boravimo nego paziti na to da na par minuta ne izađemo van bez jakne.

Higijenske navike su puno važnije od toga jesmo li toplo obučeni

Doktor Rajapaksa napominje kako hladan zrak ipak može djelovati na isušivanje sluznice nosa, a to ju čini osjetljivijom na infekcije. No, u toj situaciji neće pomoći ni topla obuća i jakna. Neka istraživanja također pokazuju da dugotrajno izlaganje hladnoći može potisnuti imunološki sustav. Dakle, svakako je potrebno obući se prikladno za zimske uvjete i hladan zrak, no puno je važnije održavati zdrave higijenske navike. Potrebno je redovito provjetravati prostoriju, svakodnevno dezifincirati radne površine, redovito i pravilno prati ruke. Uz to je važno obogatiti prehranu hranjivim tvarima kako bi se ojačao imutitet, odmarati se i dovoljno spavati te izbjegavati stres.

zdravakrava.ba