Može li soda izliječiti rak?

soda
Kako bi oboljele koji traže alternativne načine liječenja navela na pravi put, doktorica Ellen McPake za Daily Mail je "razotkrila je razne mitove o alternativnom liječenju.

Mit ili istina: Je li soda bikarbona zaista učinkovita za liječenje raka?

McPake tvrdi da ne nasjedate na ovu informaciju. Nažalost, alkalna dijeta nije učinkovita u prevenciji niti u liječenju raka. Ovaj mit stajao je mladu 27- godišnju britansku vojnikinju života, navodi. Naima Houder-Mohammed oboljela je od raka dojke, a uvjerena kako će je alkalni tretmani spasiti, potrošila je na tisuće dolara u tretmane. Umrla je u 27. godini, a "doktor" optužen zbog nesavjesnog liječenja i bez liječničke dozvole mlade Britanke osuđen je na zatvorsku kaznu.

Mit ili istina: Dezodoransi i antiperspiranti uzrokuju rak

Neki naučnici uvjereni su da sastojci iz spomenutih proizvoda mogu biti okidač za nastajanje tumora ili raka. Prethodna istraživanja i proizvođači tvrde da nema povezanosti u tvrdnji jer se aluminij iz tih proizvoda ne apsorbira kroz kožu u tolikoj količini da bi naštetio zdravlju i uzrokovao rak dojke s kojim ga neki znanstvenici povezuju. Tim znanstvenika iz Kanade 2014. godine zaključio je da nema dokaza tvrdnji da uzrokuje rak.

Mit ili istina: Nošenje grudnjaka povećava rizik od nastanka raka dojke

Nošenje grudnjaka ne povećava rizik od nastanka raka dojke. Istraživanja su pokazala kako nema razlike u rizičnosti kod žena koje nose grudnjak u odnosu na one koje ne nose. Faktori rizika su pušenje, ispijanje alkohola, sjedilački način života te bi se trebali baviti time da se vodi zdraviji način života kako bi se smanjio rizik od obolijevanja.