Može li infekcija sinusa prouzročiti zubobolju?

Akutni sinusitis, upala sluznice, inhalacija, eterična ulja, aromaterapija, Akutni sinusitis, sinusi, zubobolja
Nakon detaljnog pregleda, ustanovi se da su zubi potpuno zdravi i da se bol javlja kao posljedica upale maksilarnog sinusa (sinusa smještenog u gornjoj čeljusti).
Što su sinusi?
Sinusi su zrakom ispunjene šupljine povezane s nosnom šupljinom. Nalaze se u kostima glave i dijele se po mjestu na kojem se nalaze na: frontalne sinuse, etmoidne sinuse, maksilarne sinuse i sfenoidne sinuse. Svaki put kad udahnemo kroz nos, zrak prolazi kroz sinuse na svom putu prema plućima i tako se zagrijava. Sinusi su obloženi tankom ružičastom sluznicom sličnom onoj u usnoj šupljini. Kad se sluznica koja prekriva sinuse inficira i dođe do upale, ona se zadeblja i pojačano izlučuje sluz. Zarobljena sluz u sinusima uzrokuje neugodan osjećaj i pruža uslove za rast bakterija i dolazi do upale sinusa - sinuzitisa.
Kako sinusi mogu prouzročiti zubobolju?
Ispod je priložen ortopantomogram na kojem je označeno dno maksilarnog sinusa (sinus koji se nalazi iznad gornjih zuba) pa se može uočiti koliko je blizu korijenovima gornjih stražnjih zuba (pretkutnjaka i kutnjaka). Na lijevoj strani izgleda kao da vršci korijena zuba strše u sinus. U ovom slučaju radi se o preklapanju slika dvaju prostora koji se nalaze jedan ispred drugoga, čineći tako iluziju prodiranja korijena u sinus. Međutim, slika jasno prikazuje koliko su ti prostori bliski i zašto infekcija sinusa može prouzročiti bol u području gornjih pretkutnjaka i kutnjaka.

Kako znati je li zubobolja posljedica sinuzitisa?

Kad pacijent dođe s ozbiljnom zuboboljom, moramo ustanoviti je li uzrok te boli pulpitis (upala zubne pulpe kojoj je uzrok karijes). Zub se pregleda kako bi se uočio karijes, perkutira, hladnim sprejem provjeri vitalitet zuba i učini se rtg snimka zuba. Sve to nam omogućava da bolje shvatimo odkud dolazi bol. Ako zub nema karijesa i izgleda zdravo, tada moramo potražiti novi uzrok boli, kao što je sinuzitis.
Simptomi infekcije maksilarnog sinusa
Iako postoje i drugi sinusi, glavni uzročnik boli gornjih zuba je upala u maksilarnim sinusima. Glavni simptom te upale je konstantna bol u području svih gornjih pretkutnjaka i kutnjaka koja se pogoršava kad se glava nagne kod lijeganja ili ustajanja. Akutna sinusna infekcija obično slijedi neku vrstu prehlade ili infekciju gornjih dišnih puteva.
Liječenje sinuzitisa
Sinuzitis se može liječiti na razne načine. Ovdje spominjemo uobičajene:
upotreba ovlaživača zraka ili inhaliranje što razrjeđuje sekret koji se skupio u sinusima i pokreće njegovo izlučivanje
upotreba nosnih sprejeva
antibiotici ako je uzročnik bakterija
Zaključak
Iako je zubobolja u većini slučajeva uzrokovana bolesnim zubom, važno je shvatiti da zubi nisu sami i da strukture koje ih okružuju kao što su sinusi, mogu prouzročiti bol nalik zubobolji.