Mostarska jugovina: Ajme meni nije mi dobro

Tipični simptomi osjetljivosti na jugovinu su osjećaj mučnine, depresivno stanje, vrtoglavica, glavobolja, migrena, visok ili nizak krvni tlak te opća tjelesna slabost i neobjašnjiv umor. Nezanemarivi su i simptomi poput pojačane osjetljivosti, osjećaja nelagode i pospanosti, a nerijetko se javlja i mišićna bol te bol u zglobovima, kao i osjetno pogoršano stanje kod kroničnih bolesnika.

U Dubrovačkoj Republici je na snazi bio i propis prema kojem se zakoni nisu donosili za vrijeme jugovine. Naime, upravo je takvo vrijeme zaslužno za neraspoloženje i smanjenu koncentraciju mnogih ljudi jer s njegovom pojavom dolazi do elektrostatičkih promjena u atmosferi.

Slično stanje sa jugovinom je i u Mostaru. Duge kiše jesenje praćene jugovinom depresivno utiču na žitelje centra Hercegovine. Iako postoje mnogi savjeti kako se ponašati za vrijeme jugovine, niti jedan od njih ne pomaže. Jedini spas je promjena vremena ili dolazak bure. Ukoliko ste osjetljivi na jugovinu nema vam druge nego prizivatu buru da je otpuše iz mostarske kotline.

HERCEGOVINA.info