Morate isprazniti mjehur, a odgađate? Nakon ovoga više nećete

mokrača, mokračni mjehur, odlazak u wc, wc, odlazak u wc, wc školjka, javni WC, greške, najčešće greške, nekontrolirano mokrenje, poboljšava mokrenje, Tegobe pri mokrenju, kontrola mjehura, mokrenje, tegobe s mokrenjem
Mjehur odrasle osobe može držati oko pola litre urina prije nego što se javi nagon za pražnjenjem. Ako odgađate odlazak u WC, mišići mjehura pri tom se čvrsto stišću kako bi zadržali mokraću. Neće nastati veća šteta ako to radite povremeno, no zdravstveni problemi mogu nastati ako vam je ovakvo ponašanje itekako prešlo u naviku.

Stalno odgađanje pražnjenja mjehura kada za to osjetite poriv, može utjecati na slabljenje mišića mjehura, razvoj urinarne retencije (op.a nemogućnost pražnjenja mjehura u potpunosti) te razvoj bakterijske infekcije.

Upala mjehura najčešće je prouzročena bakterijom E. coli i drugim enterobakterijama. Upala mjehura, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba spola, ali žene su sklonije ovom zdravstvenom problemu jer imaju kraću mokraćnu cijev, zbog čega bakterije lakše i brže dopru do mjehura. Kod žena je uretra također smještena bliže anusu, što znači da bakterije moraju prijeći kraći put da bi dospjele u mjehur. Stoga je vrlo bitno brisati se od prednjeg dijela prema zadnjem svaki put, a naročito poslije velike nužde, a ne od anusa prema vagini, kako bismo spriječili infekcije.

Nikako nemojte učestalo zadržavati mokraću jer ćete lakše razviti upalu, koju je onda teže liječiti.

Zbog prečestog zadržavanja mokraće može doći do inkontinencije, a stanje se pogoršava ako dodatno trpite.

Zadržavanje mokraće povezano je i s nastankom bubrežnih kamenaca, a može biti i bolno.

Vecernji.ba