Moćno oružje protiv raka: Zeleni čaj i prirodni kvercetinom ubojice tumora!

U žurnalu Food & Function znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers nedavno su objavili rezultate studije u kojoj se objašnjava sinergija između pijenja zelenog čaja i poboljšanja zdravlja. Odnosilo se to posebno na to što sadrže polifenole i flavonide, a najviše zahvaljujući kvercetinu, posebno ako je dovoljno zastupljen u našoj svakodnevnoj prehrani, piše javno.hr.

S druge pak strane sastojci zelenog čaja sami po sebi su vrlo jaki antioksidansi. Mogu zato stvoriti apoptozu ili staničnu smrt - mehanizam koji nedostaje kancerogenim stanicama zbog čega kancerogeno tkivo nekontrolirano raste.

Jabuke, naročito kora, uvijek dobro došle

Napominjemo da kvercetin spada u skupinu bioflavonoida. Oni su široko rasprostranjeni u svijetu biljaka, pa je sadržan u mnogim prehrambenim namirnicama. Ima ga u luku, jabukama, bobičastom voću, crnom čaju, raznim sjemenkama i crnom vinu. Od povrća je posebno zastupljen u svježem crvenom luku (pronađeno čak do 300 mg/kg) te brokuli, koja je vrlo bogata i drugim korisnim fitonutrijentima. Najučinkovitiji oblik kvercetina je onaj koji se nalazi u svježem luku.

Kvercitina ima dosta u jabukama, najviše u kori, a posebno crvenim jabukama. Ne postoji u Velikoj Britaniji uzalud izreka "An apple a day keeps the doctor away". Naime, vakodnevna konzumacija jabuka bitno pridonosi boljem zdravlju.

I crno vino, uz druge flavonoide, sadrži kvercetin (i preko 7 mg/l), čime u znatnoj mjeri pridonosi zdravlju čovjeka, ali, naravno, uz uvjet umjerene konzumacije. Današnje preporuke za konzumiranje crnog vina govore o čaši vina na dan tijekom pet dana u tjednu (uz dva dana apstinencije).

Djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno

Istraživanja crnog vina upućuju na to da mogući sadržaj kvercetina u njemu može biti bitno smanjen kod rafiniranih vina, kod kojih se uklanja njihov opor okus. Crna vina domaće kućne proizvodnje (koja nisu rafinirana) zajamčeno sadrže znatne količine kvercetina i mogu se preporučiti u umjerenim količinama.

Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna tvar, koja je pokazala raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu. Njegovo snažno antikarcinogeno djelovanje naročito se ističe kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva.
Kvercetin pomaže u povećavanju prihvaćanja polifenola iz zelenog čaja i njihovoj integraciji u kancerogenim stanicama gdje smanjuje kancerogenu metilaciju - staničnu diobu - i tako djeluje kao ubojica raka. Ovako pojačan zeleni čaj postaje snažan borac protiv kancerogenih oboljenja.

Znanstvenici su utvrdili kako kvercetin četverostruko pojačava antioksidantno djelovanje zelenog čaja i njegov učinak protiv razvoja stanica raka.

U pokusima znanstvenici su zeleni čaj u kojemu se nalazi 0,4 posto kvercetina davali miševima koji su imali probleme s nedostatkom imuniteta i karcinomima. Druga grupa miševa koji imaju iste teškoće dobivala je običan zeleni čaj. Pokus je na obije grupe s pripravcima od zelenog čaja trajao dva tjedna. Znanstvenici su na kraju zaključili kako je grupa koja je dobivala zeleni čaj pomiješan s kvercetinom dramatično smanjila kancerogene stanice u bubrezima i plućima, dok je grupa s običnim zelenim čajem imala za četvrtinu manje efekte liječenja.

Tri do pet šalica na dan

Kvercetin je smanjio i metilaciju kancerogenih stanica koju su poticali antioksidansi polifenola zelenog čaja, koji inače limitiraju anti-kancerogene učinke ovog prirodnog pića.

Na kraju studije znanstvenici su izveli sljedeći zaključak: „Da bi se maksimalno pojačao anti-kancerogeni efekt zelenog čaja ili ekstrakta zelenog čaja potrebno ga je miješati s kvercetinom." Oni su primijetili da katehini zelenog čaja pokazuju puno jača svojstva antioksidansa od vitamina C ili E, i preporučili su pijenje zelenog čaja u svrhu smanjenja rizika od mnogih malignih oboljenja kao što su rak kože, dojki, mjehura, jednjaka, debelog crijeva i pluća.

U svom istraživanju znanstvenici su došli i do zaključka kako je tri do pet šalica svježeg zelenog čaja na dnevnoj bazi kombinirano s kvercetinom iz voća, povrća ili iz suplemenata dovoljno kako bi se prirodno povećala svojstva našeg tijela da se brani od dobivanja kancerogenih oboljenja.