Mlijeko i mliječni proizvodi za njegu kože

med, mlijeko, zdravlje, virusi, prehlada, borba, med, mlijeko, lijek, mliječni proizvodi, mlijeko, hidratizira kožu
Mlijeko i mliječni proizvodi su najpoznatije sirovine koje se od davnina koriste za njegu kože jer su dostupne, jeftine i veoma efikasne. Preparati od mlijeka i jogurta se vrlo jednostavno pripremaju i odlično se kombiniraju sa ljekovitim i začinskim biljkama, te voćem ili povrćem. Poznato je da se Kleopatra svakodnevno kupala u mješavini meda i mlijeka kako bi sačuvala mladolik izgled i elastičnost kože.

Mlijeko odlično njeguje masnu kožu, čisti je i regulira lučenje masnoće. Također hrani suhu kožu, te usporava njezino starenje. Pored mlijeka, u njezi kože vrlo dobrim se pokazao i jogurt koji pomaže u njezi masne kože i kože sklone aknama.

Najbolje maske

Za sve tipove kože

Pola šalice zobenog brašna preliti sa 2 dl vode i kuhati dok se ne dobije gusta smjesa, a potom maknuti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Dodati 0,5 dl jogurta i ½ izgnječene banane, pa miješati dok se ne dobije pasta. Masku nanijeti na prethodno očišćeno lice i vrat, te ostaviti da djeluje dok se potpuno ne osuši. Isprati mlakom vodom.

Za zrelu kožu

Da biste usporili proces starenja i ublažili već postojeće bore, nanosite ovu masku najmanje jednom tjedno. U mlincu za kavu sameljite jednu šaku riže, pa pomiješajte sa žlicom soka od grejpa, žlicom soka od mrkve i žlicom jogurta. Miješati dok se ne dobije homogena smjesa. Nanijeti na prethodno očišćeno lice, vrat i dekolte te ostaviti da djeluje dok se ne osuši. Isprati toplom vodom.

Za prirodni lifting

Maska od banane i jogurta odlično zateže opuštenu kožu lica, a samim time čini bore manje vidljivima. Prije nanošenja maske parite lice čajem od kamilice kako bi se otvorile pore. Tako će maska biti djelotvornija. Ispasirati ½ banane i pomiješati sa 2 žlice jogurta, 2 žlice zobenog brašna i 2 žlice meda. Miješati sve dok se ne dobije homogena smjesa. Nanijeti na prethodno očišćeno lice i vrat i držati najmanje pola sata. Isprati mlakom vodom i nanijeti hidratantnu kremu.

Za masnu kožu sklonu aknama

Pomiješati 1 čajnu žlicu jogurta i 2 kapi eteričnog ulja lavande, a zatim nanijeti na prethodo očišćeno lice i ostaviti da djeluje pola sata. Nakon toga isprati mlakom vodom. Ova maska uklanja višak masnoće sa površine kože i smanjuje iritaciju.

Za suhu kožu

Ova maska je odlična za njegu suhe kože koja je u zimskom periodu sklona pucanju, perutanju i dehidraciji. Odlično ublažava i crvenilo u slučaju osjetljive kože. Pomiješati 1 čajnu žlicu jogurta, 1 čajnu žlicu maslinovog ulja, kap eteričnog ulja lavande i nekoliko kapi čaja od kamilice. Nanijeti na prethodno očišćeno lice, blago umasirati i ostaviti da djeluje pola sata. Isprati mlakom vodom. Primjenjivati dva puta tjedno.

Za problematičnu kožu

Pomiješati 1/3 kocke svježeg kvasca sa žlicom toplog mlijeka, pa nanijeti na prethodno očišćeno lice i ostaviti da djeluje dok se potpuno ne osuši. Isprati mlakom vodom i nanijeti odgovarajuću kremu.

Mlijeko za skidanje šminke

Ovo mlijeko možete koristiti za svakodnevno uklanjanje viška masnoće, nečistoće ili tragova šminke. Prokuhati 2 dl vode i dodati šaku osušenih i usitnjenih listova mente. Ostaviti poklopljeno dok se ne ohladi, a zatim procijediti. Dodati 2 žlice mlijeka, sipati u flašicu i koristiti svakodnevno. Nakon 2-3 dana napraviti novo mlijeko za čišćenje. Prije upotrebe, dobro protresti.

Piling za osjetljivu kožu

Pomiješati 1 žlicu jogurta i 1 žlicu kukuruznog brašna, a zatim dodati nekoliko kapi limunovog soka. Piling nanijeti na lice i blago masirati kružnim pokretima. Isprati mlakom vodom, a potom nanijeti odgovarajuću masku za lice prema tipu kože.