Mediteranska hrana pomaže u liječenju neplodnosti?

Mediteranska hrana pomaže u liječenju neplodnosti?

Nizozemski stručnjaci otkrili su kako su među 161 parom koji se liječio od neplodnosti, žene koje su jele mediteransku hranu imale 40 posto više izgleda za začeće od onih koje se nisu hranile na taj način.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Fertility and Sterility, samo po sebi ne potvrđuje da prehrana povećava šanse za uspjeh liječenja neplodnosti.

Riječ je o 'studiji opažanja' u kojoj su znanstvenici pitali parove o njihovim prehrambenim navikama, podijelili ih prema tome u skupine i pratili uspjeh u liječenju neplodnosti. Takve studije ne omogućavaju zaključivanje po načelu 'uzrok-posljedica', ali ističu moguću ulogu prehrane u liječenju neplodnosti, kažu stručnjaci predvođeni dr. Regine Steegers-Theunisses s Medicinskog fakulteta Erazmova sveučilišta u Rotterdamu.

Mediteranska i tzv. zdrava prehrana imaju brojne sličnosti, no nekoliko je mogućih načina na koji bi ona prva mogla utjecati na uspjeh liječenja neplodnosti, kažu znanstvenici i kao jedan od njih navode visoki unos biljnih ulja.

Omega-6 kiseline iz tih ulja, naime, preteče su hormona prostaglandina koji utječe na menstrualni ciklus, ovulaciju i održavanje trudnoće.

Osim toga, studijom je utvrđeno da su žene čija je prehrana bila slična mediteranskoj imale više vitamina B6, koji prema ranijim istraživanjima povećava šanse za začećem.

tportal.hr