Med i čuvarkuća kao prirodni lijek protiv mioma na maternici i cista na jajnicima

Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusjenica, raznih insekata i štetočina, a Karlo Veliki (a kasnije i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.
Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10- 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zalijeva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije ju potrebno zalijevati. Cvjeta od mjeseca srpnja do listopada i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge ljekovite preparate.
Svježe iscijeđeni ljekoviti sok od čuvarkuće: Ovaj sok liječi opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pjege i fleke od sunca, herpes te ispucanu kožu.
Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.
Čaj od čuvarkuće pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.
Čaj od čuvarkuće - Priprema čaja
Za pripremu čaja je potrebno: 2 žličice usitnjenih listova čuvarkuće i 1 čaša vrele vode.
Priprema: Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procijediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan prije jela.
Med i čuvarkuća kao prirodni lijek
Potrebno vam je: 500 grama domaćeg meda i 300 grama listova čuvarkuće.
Priprema lijeka: Čuvarkuća se samelje i pomiješa sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana.
Konzumira se žličica smjese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smjesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti tijelo od toksina. Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih ljekara. Dokazano je da uspješno liječi miome na maternici i ciste na jajnicima.
Mast od čuvarkuće se priprema na sljedeći način
Potrebno vam je: 1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće i 200 grama masti.
Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomiješaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi (bez kuhanja) čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Poslije toga se mast ponovo lagano zagrije da postane tečna, procijedi se i pretoči u teglicu.

Čuvati u frižideru.
Mast od čuvarkuće je ljekovita za: Rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pjega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl