Maslinovim uljem protiv debljanja

maslinovo ulje, zdravlje, kosa, prhut, njegovane kose, Oleinska masna kiselina, maslinovo ulje, dijetom do vitke linije, debljina, kronično upalno stanje, pretilost, izvor masnoće, protuupalno i antioksidativno, maslinovo ulje, protiv starenja kože. , piling
...te se procjenjuje da više od milijarde ljudi ima prekomjernu tjelesnu masu, i da je barem 300 milijuna pretilih na svijetu.
Debljina je kronično upalno stanje

Svatko od nas ima različit broj masnih stanica u tijelu. Približno u dobi od 16 godina postiže se konačan broj masnih stanica, a u tom procesu ulogu igraju i geni i životni stil. Broj masnih stanica vrlo se teško može smanjiti, mršavljenjem se može smanjiti jedino udio masti u njima, odnosno njihov volumen. Izrazitim debljanjem tijekom života broj masnih stanica može se povećati.

U posljednjih nekoliko godina znanstvenici su došli do spoznaje kako je pretilost zapravo stanje neprekidne blage upale. Istraživanja na životinjama iznjedrila su spoznaju da s procesom debljanja raste razina proinflamatornih molekula koje su znakovi bolesti poput dijabetesa tip II, povišenog krvnog tlaka i ateroskleroze.

Kako uspješno izgubiti suvišne kilograme?

Uspješnost dugotrajnog, održivog gubitka kilograma ne prestaje biti zagonetka znanstvenicima i liječnicima. Također, sve je više slučajeva bolesnika s metaboličkim sindromom kod kojih je potrebno posebno pažljivo propisivanje dijete, zbog toga stoje više organskih sustava zahvaćeno poremećajima koje je moguće korigirati adekvatnim nutritivnim intervencijama. Važno je razlikovati znanstveno utemeljenu praksu od nedokazanih popularnih režima i loše osmišljenih i interpretiranih dijetnih planova.

Prehrambeni unos smatra se jednom od najhitnijih komponenti u terapiji pretilosti. Ipak, mnoge dijete ne uspijevaju ili ih je vrlo teško slijediti. U posljednje vrijeme u literaturi se sve češće spominje mediteranska dijeta kao dobar model za gubitak kilograma, nasuprot nisko-masnim dijetama koje su bile imperativ prije samo desetak godina.

Mediteranskom dijetom do vitke linije i zdravlja

Temeljne karakteristike mediteranske prehrane su visok udio voća, povrća, žitarica, orašastih plodova, konzumacija maslinovog ulja, ribe, te umjerena konzumacija peradi, mliječnih proizvoda i jaja, a niska konzumacija crvenog mesa. Također, važna karakteristika mediteranske dijete je svakodnevna, no niska do umjerena konzumacija vina. Epidemiološke studije ukazuju na postojanje obrnuto proporcionalne veze između tjelesne mase i mediteranske prehrane. Meta-analiza randomiziranih kontroliranih istraživanja koja su ispitivala vezu između tjelesne mase i mediteranske prehrane utvrdila je da mediteranska prehrana ima povoljan utjecaj na smanjenje tjelesne mase i indeksa tjelesne mase.

Utjecaj je veći ukoliko je mediteranska prehrana siromašna energijom ukoliko se slijedi dulje od 6 mjeseci i uz redovitu tjelesnu aktivnost. Niti jedna studija nije izvijestila o porastu mase. U kliničkoj praksi, s obzirom na gubitak tjelesne mase, distribuciju tjelesnih masnoća, biokemijske parametre, krvni tlak te jednostavnost praćenja dijete, posebno efikasnim se pokazalo dijetno-bihevioralno liječenje koje se temelji na principima mediteranske prehrane.

Kognitivno - bihavioralne terapije su tehnike kojima se pacijentima pomaže modificirati svoju nutrinu te razumjeti razmišljanja i vjerovanja vezana za regulaciju tjelesne mase. pretilost te posljedice iste, također, utječu na ponašanja koja se moraju mijenjati u svrhu uspješnog gubitka tjelesne mase te održavanja adekvatne tjelesne mase.
Kako maslinovo ulje štiti od suvišnih kilograma
Maslinovo ulje čini bitan dio mediteranske prehrane. Iako je kalorijska vrijednost ovoga ulja jednaka kalorijskoj vrijednosti drugih biljnih ulja, a iznosi oko 9 kcal po gramu, čini se da manje pridonosi opasnosti od pretilosti nego druga biljna ulja.

Naime, u jednom istraživanju provedenomu Španjolskoj praćena je skupina od 2000 osoba tijekom 6 godina, a po kazano je daje učestalost pretilosti bila značajno niža u osoba koje su pretežito konzumirale maslinovo ulje. Istodobno je u serumu osoba koje su pretežito koristila maslinovo ulje kao izvor masnoće izmjerena viša razina jednostruko nezasićenih masnih kiselina što je ukazalo da su osobe istinito iskazale svoj izvor masti u prehrani, mehanizam ovog povoljnog djelovanja maslinovog ulja još uvijek nije sasvim razjašnjen, a moguća objašnjenja kriju se u specifičnom djelovanju oleinske masne kiseline koja prevladava u maslinovom ulju te u sadržaju fenolnih tvari.

Oleinska masna kiselina ima selektivni utjecaj na sitost putem povećanja postprandijalne oksidacije, poticanja lipolize u adipocitima, a ujedno posjeduje i termogenički učinak.

Dodatno, maslinovo ulje ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje. Također, istraživanja na Životinjama pokazala su kako fenolne tvari - poput kafeinske kiseline i oleuropeina potiču oksidaciju masti te se toga čini kako maslinovo ulje može imati višestruka povoljna djelovanja na održanje adekvatne tjelesne mase, bez obzira na visoku kalorijsku vrijednost.

Ipak, kao i u svim korisnim namirnicama bogatim energijom, i u maslinovom ulju treba uživati umjereno i uvijek birati ekstra djevičansko maslinovo ulje jer samo takva, visokovrijedna ulja imaju povoljna djelovanja na zdravije.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl