Majčina dušica je jako djelotvoran prirodni lijek

majčina dušica, Za ispiranje usta, Ljekovita kupka, Priprema čaja, obloga, oboljenja dišnih putova, bronhijalne astme, veliki kašalj
U jednakim dijelovima pomiješana sa bokvicom, majčina dušica je dokazan lijek protiv oboljenja dišnih putova. Ovo se posebno odnosi za slučaj protiv prekomjerne sluzi u bronhijama i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja. Čaj od mješavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Priprema se svjež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba da se pije na svakih sat vremena.

Jastuče od majčine dušice kao "obloga"

Majčina dušica, kamilica i stolisnik - ubrane na suncu i osušene, koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao "obloge" kod različitih bolova (u trbuhu, zglobovima ...).

Za ispiranje usta

Ako je vaše dijete malo veće, pa zna kako da grgolji, ovaj rastvor će poslužiti za dezinfekciju usne šupljine, a također ublažava upalu grla, jača desni i osvježava dah. Osim toga, pomaže čišćenje kože. Priprema lijeka za grgljanje: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tijekom noći. Ujutro procijediti i grgljati, ili ispirati bolna mjesta tijekom dana.
Ljekovita kupka od majčine dušice

U kadu sa toplom vodom sipati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dijete bude u kupki oko pola sata prije spavanja. Mnogim mališanima su ovakve kupke vratile zdrav san. Pokušajte!

Priprema čaja od majčine dušice

Važno je zapamtiti dva pravila - nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenom sudu ti lako isparljivi sastojci se gube, pa takav čaj nema ljekovita svojstva. Također ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuhali dobar čaj, žličicu majčine dušice prelijte s dva decilitra kipuće vode, poklopite i nakon pola sata procijedite. Zasladite medom i dajte djetetu da pije tri do četiri šalice čaja na dan. Biće dobro i za vas ako mu se pridružite.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl