Majčin poljubac prenosi karijes na bebu

Glavni krivac je za prijenos karijesa je bakterija Streptococcus mutans, koja se s osobe na osobu prenosi slinom, primjerice dijeljenjem pribora, puhanjem na hranu, pa čak i ljubljenjem djece u usta.

Prema studiji iz 2008. godine, objavljenoj u časopisu Pediatric Dentistry, "jaki dokazi pokazuju kako su majke primarni izvor prijenosa i razvoja bakterije Streptococcus mutans kod djece. Ostala istraživanja pokazala su kako postoje i drugi potencijalni izvori, osobito očevi, piše ordinacija.hr.

"Na ovu je temu napravljen niz studija," kaže doktorica Jane Soxman, dječji stomatolog. "Za nastanak karijesa možemo okriviti ljubljenje djece u usta - to je jedan od nekoliko različitih faktora koji zajedno djeluju i uzrokuju karijes. No, ključno je znati kako je karijes zubi bakterijska infekcija, koja se može prenijeti s jedne osobe na drugu, posebice tijekom djetinjstva i izbijanja prvih zubi. Tada su zubi najosjetljiviji. Usporedite to sa situacijom u kojoj zbiljno prehlađeni poljubite dijete, pa se prehlada prenese na dijete", zaključuje Soxman.

Jedino roditelji s aktivnim zubnim karijesom mogu prenijeti bakteriju Streptococcus mutans putem sline. No, Soxman ističe, kako je prijenos sline pune bakterija samo jedan dio slagalice. Zubni karijes uzrokuje niz drugih čimbenika, uključujući genetiku, oralnu higijenu i prehrambene navike, poput toga dopuštate li djetetu zaslađene sokove ili mlijeko. Bakterije koriste šećer kako bi proizvele kiselinu, koja uništava caklinu. Dječji zubi posebno su osjetljivi na karijes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada prvi zubi tek izbiju, caklina je vrlo osjetljiva. No, karijes ne utječe samo na prve zube. Ako je bakterija dovoljno dugo prisutna u ustima, kasnije ostaje i u trajnim zubima", kaže Soxman.

Američka akademija dječjih stomatologa preporuča roditeljima dijete odvesti na pregled kod zubara čim izbiju prvi zubi, odnosno ne kasnije od prvog rođendana.

Naravno, postoje preventivne mjere, kojima se možete suprotstaviti širenju bakterije. Nova studija, objavljena u časopisu Journal of Dental Research ustanovila je kako su djeca majki koje su žvakale žvakaće gume sa xylitolom (počele su žvakati u šestom mjesecu trudnoće), imale znatno manje šanse za nastanak i razvoj bakterije Streptococcus mutans.

Također, trudnice bi trebale redovito posjećivati stomatologa, posebice tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Ne preporuča se zajedničko korištenje jedaćeg pribora, četkice za zube, niti puhanje na dječju hranu.

D. Šorgić/zena.hr