Lumboischialgia (išijas)

Antalgičan položaj tijela - trup se spontano i bez voljne kontrole osobe savija u stranu i prema naprijed da bi se smanjio pritisak na korijen n. ischiadicus-a. Trnci, slabost, slabija kontrola pokreta noge, slabiji oslonac na nogu. Paressis n.peroneus -moguća je i pareza stopala (padnuto stopalo)-slabost mišića potkoljenice te otežana i/ili ograničena funkcija stopala.

Uzrok

Najčešće nepravilno i neprimjereno podizanje tereta, rotacija trupa udružena sa savijanjem ili ispravljanjem trupa. Degenerativne promjene kralješaka i diskova (degenerativna bolest diska , okoštavanja kralješnice)

Ciljevi terapije

Tretirati uzrok problema , tj oštećenje diska i iritaciju korijena n. ischiadicus-a. Smanjiti i/ili ukloniti bolove u križima i nozi, te ukloniti eventualne neurološke simptome ( trnci u nozi , promjene osjeta , slabost potkoljenice i stopala ). Poboljšanje funkcije lumbalne kralješnice, a time i funkciju cijelog sustava za kretanje. Smanjenje pritiska unutar kralješnice i saniranje oštećenog diska između dva kralješka, kao i samih kralješaka. Smanjenje i/ili uklanjanja mehaničke i druge iritacije korijena spinalnog živac te poslijedično smanjenje i/ili u potpunosti uklanjanje simptoma lumboischialgie (išijasa )

Terapija

Neoperativna dekompresijska terapija kralježnice (DTK)- istezanje lumbalne kralješnice. Mirovanje u ležećem položaju: na leđima sa podignutim nogama ili ležeći na boku sa savijenim nogama i jastukom između. Elektroterapija,
terapija Infracrvenim svjetlom, manualna terapija prema potrebi.

Učinkovitost

Ovisi o pravovremenoj intervencija. Akutna faza -4-6 tj. - provođenje neoperativne DTK što ranije nakon nastanka ozlijede- preduvjet za brži i kvalitetniji oporavaki dugoročno bolje zdrvstveno stanje. Subakutna i kronična faza - 1-2 mj i više od nastanka ozlijede- kasnijim početkom DTK terapije povećava se vjerojatnost za duži oporavak , tj veći broj terapija.

 

reha.hr