Ljubav, čokolada i crno vino gode srcu!

Zašto je tome tako? Stručnjaci kažu kako zaljubljene osobe žive zdravijim životom. One  rjeđe puše, fizički su aktivnije i imaju aktivniji društveni život od samaca. Osim toga, ove su osobe izložene nižoj razini stresa i nervoze u svakodnevnom životu.

"Jednostavnije rečeno - osobe u sretnoj ljubavnoj vezi mogu doživjeti neuro-hormonalne promjene koje pozitivno utječu na organizam, uključujući i kardiovaskularni sustav", pojasnila je dr. Julie Damp, kardiologinja Vanderbilt instituta za srce i krvne žile.

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji se ubrajaju među antioksidanse. Oni pozitivno utječu na zdravlje cijelog organizma pa tako i kardiovaskularnog sustava. Visoka koncentracija kakaa skrivena u tamnoj čokoladi jedinstveni je izvor flavonoida. Ova poslastica je povezana s nižim krvnim tlakom, nižom razinom šećera u krvi i poboljšanom rastezljivošću i opuštenošću krvnih žila. Istraživanja su pokazala kako osobe koje konzumiraju čokoladu više od jednom tjedno imaju niži rizik od bolesti srca i moždanog udara u usporedbi s osobama koje ju rjeđe konzumiraju. Tamna čokolada je prava stvar za srce!

Flavonoidi su također prisutni i u crnom vinu. Studije su pokazale kako umjerena konzumacija alkohola (jedno piće dnevno za žene i jedno do dva za muškarce) je povezana s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog udara.

izvor: ordinacija.hr