Ljigavac može izazvati trajne zdravstvene komplikacije

ljigavac

Međutim, mnogo je važnija tvrdnja potkovana istraživanjima znanstvenika da ljigavac predstavlja opasnu igračku koja može ostaviti dugoročne posljedice.

Nastaje upotrebom opasnih kemikalija i prema pisanju Mail Online ovaj proizvod koji podsjeća na sluz sadrži potencijalno nesigurnu razinu boraks kemikalije koja u prekomjernim razinama izaziva proljev, povraćanje i grčeve, prenosi Radiosarajevo.ba.

The Sun otkriva da dugoročno, izloženost vrlo visokoj razini boraksa može nanijeti štetu čak i nerođenoj djeci, ondosno dovesti do neplodnosti u mladosti djece koja se igraju slimeom.

Testirano je jedanaest različitih verzija koje su u prodaji putem Amazona, Smythsa i The Worka i čak osam od jedanaest pokazalo je nesigurnu razinu boraksa.

Osam proizvoda su označeni da su premašili granicu sigurnosti EU od 300 mg/kg, a najgori je prekršitelj Toysmith Jupiter Juice.

Sljedeći je CCINEE Pink Fluffy Slime, a zatim Cosoro Dodolu Crystal Slime Magic Clay. The Sun navodi da su proizvodi povučeni iz prodaje Amazona. Direktorica istraživanja, Nikki Stopford izjavila je sljedeće:

"Roditelji koji kupuju sluz za svoju djecu vjeruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a Vlada i trgovci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao."