Ljeto nosi glavobolje: Evo kako ih spriječiti

Ovo može rezultirati da i normalan protok krvi osjećate kao probadajuću bol kroz lubanju, piše Dnevni list.

Topliji dani mogu iscrpiti organizam, a pored brojnih tegoba koje uzrokuju dovode i do glavobolje. Osim toga, dokazano je da je glavobolja često mogu biti rezultat blagog poremećaja zbog emocionalne napetosti ili produljenog stezanja mišića glave i vrata uzrokovanog nepravilnim položajem vratne kralježnice.

Također je mogu uzrokovati povišena temperatura, gripa ili stres, PMS, mamurluk, apstinencija od kave i alkohola, upale uha, ždrijela i sinusa, bolesti zubi i desni te neki lijekovi.

"Postoji čitav niz razloga zašto glavobolja može nastati. Zbog toga je važno da se na samom početku raščisti o kojoj vrsti glavobolje se radi, jer je time i način liječenja različit", kazao je još ranije prof. dr. med. sci. Osman Sinanović.

Ipak, svjedoci smo da se najveći broj osoba s glavoboljom ne javlja liječniku, već da sam uzima uobičajene analgetike. I, zaista, u najvećem broju slučajeva ovakav postupak pomaže. Međutim, to nije dugoročno rješenje.

Bez obzira o kakvoj se glavobolji radi,brine li nas ona ili ne, odnosno je li uobičajena ili ne, potrebno je u nekom trenutku javiti se liječniku, prije svega neurologu, radi uspostavljanja adekvatne dijagnoze.

"Liječniku se treba javiti kada se pojavi prva glavobolja da se pronađe razlog zašto je glavobolja prisutna", naglasio je dr. Sinanović.

Razlog za glavobolju u ljetnom razdoblju može biti i stalno škiljenje zbog jakog sunca, koje napreže mišiće lica i očiju. Uz to, toplina iscrpljuje i može izazvati migrenu presporom proizvodnjom znoja koji treba sniziti temperaturu tijela.

Ako se izložite suncu u pretjeranim količinama, možete dobiti sunčanicu koja nosi glavobolju i mučninu, stoga, oprez!

Zbog svega toga, prije nego posegnete za tabletom, provjerite koji je mogući razlog vaše glavobolje i isprobajte neke od mjera prevencije. Npr.sunčane naočale su odlična zaštita od sunca i glavobolja, ali jedino u slučaju da se radi o naočalama s polariziranim staklima koja štite od UV svjetla. Uz njih je gotovo pa obvezan šešir širokog oboda ili šilterica, no samo ona koju niste previše stegnuli.

Izbjegavajte gazirana pića i ledene čajeve jer su puni šećera i kofeina, koji je jedan od uzročnika migrena i glavobolja, i pripazite na prehranu.

Imajte na umu da je većina glavobolja prolaznog karaktera i spontano prolazi, ponekad i bez specifične terapije. No prvenstveno je potrebno ustanoviti uzrok glavobolje i otkloniti ga. Ukoliko vas pored svega i dalje muči glavobolja, potražite savjet liječnika.