Ljekovito djelovanje đumbira

đumbir, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, tropska začinska biljka, izbacivanje toksičnih materija, Antiseptik, afrodizijak, smanjuje mučninu, za poboljšanje cirkulacije, lijek za prehladu
Đumbir je biljka koju uvijek valja imati u kući. Prvenstveno jer je odličan začin mnogim slanim i slatkim jelima, a nama je zanimljiv i zato što ima brojna ljekovita svojstva.

Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu u prosjeku oko 1 metra, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, a korijenje je mesnato do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

Prah od suhog korijena đumbira može se kupiti u svakoj bolje opremljenoj trgovini zdrave hrane, a svježeg đumbira ima u supermarketima i na pijacama. Međutim svježi đumbir i sušeni đumbir su sasvim različiti po ljekovitim svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke. U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Svježi korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma. Sušeni korijen koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj i slično. I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura. U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.

Njegova ljekovita svojstva su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.

Također, đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, te smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.

Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Treba znati da đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, no ipak se ne preporučuje konzumacija više od 5g korijena dnevno.

Danas se đumbir najviše koristi kao lijek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Na pojavu simprotma prehlade konzumira se čaj od đumbira jer je dobar kao sredstvo za zagrijavanje.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl