Ljekovito bilje: Šafran

Šafran, pučka medicina, biljka, ljekovita biljka, prirodni analgetik, antidepresant
Prirodni je analgetik, antispazmodik, antidepresant, afrodizijak, antiflogistik, antitusik, aperitiv, antipiretik, aromatik, digestiv, diuretik, diaforetik, emenagog, ekspektorant, hemostiptik, karminativ, kolorant, opijat, sedativ i stimulans.
Domovina šafrana je Mala Azija, gdje se uzgaja od pamtivijeka. Naziv šafran nastao je od perzijske riječi "za-fran", što u prijevodu znači "biti žut". U starom vijeku i literaturi Grka naziva se "krokus", kao i sredstvo za bojenje i kao oznaka boje. Šafran je bio poznat i u Salamonovo vrijeme, 900 god. pr. Kr., a Feničani su ga vrlo cijenili. Zahvaljujući Arapima dolazi u Španjolsku, odakle nastavlja put do Engleske. Rijetko se koja biljka tako krivotvorila kao šafran, za koji su čak osnivani odbori za kontrolu, ali zbog nedostatka metoda provjere to je išlo dosta teško, sve dok nije uvedena najstroža kazna za krivotvorenje.
U Pisi su 1305. godine čuvari skladišta polagali prisegu, koju su još nazivali "šafranovom prisegom". Stari zapisi na papirusima koji govore o šafranu nađeni su kod Egipćana, Homera i Hipokrita.
U pučkoj se medicini divlji šafran (cvjetovi) koristi za: poticanje rada jetre, kao sredstvo protiv žutice, liječenje kroničnog kašlja, ublažavanje bolova i za regulaciju mjesečnice, olakšavanje porođaja, liječenje bolnih stanja izazvanih grčevima maternice, bolova u križima, liječenje kronične hemoragije uterusa (krvarenja maternice).
Najnovija istraživanja potvrđuju da šafran ima antiupalno djelovanje (antiinflamatorik), koje upotrebljavamo kod svih upalnih stanja. Tinktura od šafrana uzima se u količini od 5 do 10 kapi na dan kod liječenja spomenutih bolesti.
Zapadna pučka medicina šafran rabi kao: antidepresiv, antipiretik, afrodizijak, diaforetik, karminativ, stimulans, kao i za liječenje: astme, anemije, amonoreje, bolova maternice, dismonoreje, glavobolje, hemoroida, komplikacije želuca, konjunktivitisa, kožnih bolesti, leukoreje, melankolije, neuralgije, nadutosti, relaksira nervni sustav u malim dozama, poremećene mjesečnice, reume, sifilisa, ugriza zmije, tegoba s jetrom, visoke tjelesne temperature, kao i kolorant za hranu i pića, u prevenciji trovanja-autointoksikacije, kuhinjski začin te za diuretični učinak itd. Ajurvedska medicina rabi šafran za liječenje i zaustavljanje kroničnog proljeva - dijareje, opće slabosti te za pražnjenje crijeva.
Šafran ima trajnu lukovicu - gomolj iz kojeg izrastu uski listovi poput trave, koji nestaju u vrijeme jesenske cvatnje. Iz lukovice tada izrasta 1-8 plavkasto-crvenih cvjetova. Kultivirana vrsta šafrana u prirodi se ne pojavljuje kao samonikla biljka, nego samo u vrtovima i kultiviranim plantažama kao varijetet autuminalisa. Osebujna je mirisa i aromatičnog okusa.
Stanište: uzgaja se u vrtovima i plantažama
Branje i prerada: tučkovi šafrana (Stigmata croci) sabiru se od uzgajanih sorti šafrana.
Ljekoviti sadržaj: komplicirane biološke ljekovite tvari, zeaxanthin krocin ili polychroit, krocetin, picrocrocin - pikrokrocin, safranal, saffron, eterično ulje, grožđani šećer, vosak sličan masti, karotin, likopin i neimenovani alkaloid.
Kontraindikacije: Trudnicama je zabranjeno uzimanje šafrana, a veće doze nisu preporučljive nikome jer djeluju narkotično, oštećuju bubrege i središnji živčani sustav.

Ljekovito djelovanje
U službenoj se medicini koristi uzgajani šafran, i to u obliku šafranove tinkture (Tinctura Croci) ili tinkture opijuma (Tinctura Opii crocata), i to za:
poboljšanje sna
smirenje grčeva u želucu i crijevima (antispazmodik), a posebice grčeva crijeva u djece, a konzumacija u malim količinama za olakšavanje porođaja te za liječenje:
grčeva i bolova
hripavca, grčevitog kašlja
nadutosti trbuha (karminativ)
gihta i reume
upaljenih i umornih očiju.
Čaj
3 grama suhih cvjetova, 2 dl vode
Priprema: vrućom vodom preliti cvjetove, poklopiti da odstoje pola sata i procijediti.
Upotreba: piti 2-3 šalice čaja dnevno
Čaj
6-10 njuški šafrana, šalica vode
Priprema: šafran preliti kipućom vodom, poklopiti da odstoji pola sata i procijediti
Upotreba: piti u gutljajima, bez šećera, 1-2 šalice dnevno kod spomenutih bolesti.
Tinktura
200 grama cvjetova, 1 litra 60-postotnog alkohola
Priprema: močimo cvjetove u alkoholu 30 dana. Procijedimo.
Uporaba: uzimamo 3 puta dnevno 5-10 kapi s malo vode ili čaja
Prašak
U kulinarstvu ili u začinjavanju jela dodajemo prstohvat praška šafrana.
Kulinarstvo
U kulinarstvu se šafran koristi (uzgajani šafran ili vrtni šafran) kao kolorant za razna jela, i to za jela od riže, guste i krem juhe, umake te za kolače i peciva. Šafranova se aroma koristi kod ribljih jela, a omiljeni je začin istočnjačke, španjolske, talijanske i južnofrancuske kuhinje. Najpoznatija jela začinjena šafranom su španjolsko jelo od kokošjeg mesa i riže, pilav "arroz con pollo" ili bouillabaisse - južnofrancuska riblja juha.

Kulinarstvo
U kulinarstvu se šafran koristi (uzgajani šafran ili vrtni šafran) kao kolorant za razna jela, i to za jela od riže, guste i krem juhe, umake te za kolače i peciva. Šafranova se aroma koristi kod ribljih jela, a omiljeni je začin istočnjačke, španjolske, talijanske i južnofrancuske kuhinje. Najpoznatija jela začinjena šafranom su španjolsko jelo od kokošjeg mesa i riže, pilav "arroz con pollo" ili bouillabaisse - južnofrancuska riblja juha.