Ljekovito bilje: Ricinus Communis

ljekovito bilje, Ljekovito ulje, Ljekovito djelovanje
Plod je bodljikavi tobolac s tri sjemenke. Sjemenke imaju tvrdu i glatku pjegavu lupinu. Cijela biljka je otrovna. Bez naročitog je mirisa, a sjemenke su ugodna okusa.

STANIŠTE I UZGOJ: Uzgaja se plantažno, a može se naći i u poludivljem obliku u prirodi.

VRIJEME CVATNJE: Od lipnja do srpnja.

LJEKOVITI DIO BILJKE: Prikuplja se sjeme od kojega se hladnim prešanjem dobiva ulje. Ulje nije otrovno i ljekovito je, ali ostatak sjemena tzv. uljni kolač, jeste otrovan jer sadrži ricin koji je jak otrov. Mogu se brati listovi i korijen kojeg sušimo na toplom mjestu.

LJEKOVITO DJELOVANJE: U pučkoj medicini ricinus je, odnosno ricinusovo ulje, tradicionalno sredstvo u liječenju zatvora i tegoba crijeva, hemeroida, analnih fistula, polipa u crijevima, katara želuca i crijeva, te protiv crijevnih nametnika. Koristi se također u klizmi koja se daje u liječenju raznih bolesti, prije ili poslije operacije. Koristi se u liječenju kožnih bolesti i raznih kožnih nečistoća, te bora na licu i bradavica; kod grčeva, otečene jetre i slezene, groznice, glavobolje, lumbaga, reume, išijasa, bolova u zglobovima, nervnih bolesti, menstrualnih tegoba, za čišćenje nakon trovanja. Ricinovo ulje je bezbojna do svjetložućkasta gusta tekućina slabog mirisa i teškog okusa. U crijevima izaziva stvaranje sapunastih tvari i stolicu čini žitkom, već 2-3 sata nakon uzimanja. Čaj od listova i korijena rabi se za liječenje dišnih organa i putova, naročito kašlja i katara bronha, glavobolje te za ispiranje raznih kožnih nečistoća i pripremu obloga kod opeklina. Zapadna pučka medicina ricinus rabi za liječenje: grčeva, zatvora, svih oblika proljeva, enteritisa, akni, sunčanih pjega, depresivnog kašlja, svih oblika tumora, rana, hemeroida, konjuktivitsa, bolesti kože, reume, artitisa, astme, opektina, dermatitisa, epilepsije, glavobolje, groznice, te za čišćenje i detoksikaciju.

UPOZORENJE: Ulje ricinusa ne daje se kod akutnih bolesti unutarnjih organa niti trudnicama. Dugotrajna uporaba ulja može dovesti do težih poremećaja u probavnom sustavu. Kod kroničnog zatvora ne uzimati ulje. Kontakt sa zgnječenom sjemenkom izaziva alergijsku reakciju na koži. Cijela biljka je otrovna, a naročito zgnječena sjemenka. Trovanje sjemenkama ricinusa može izazvati smrt djeteta ako pojede samo jednu sjemenku, a odrasli čovjek može umrijeti ako pojede osam sjemenki. Otrov izaziva sljepljivanje eritrocita tj. začepljenje žila u plućima, razgrađuje bjelančevine i uništava ribozome - krvna tjelašca itd.

JESTE LI ZNALI: Kao jak otrov ricin rabe teroristi za atentate.

PRIPRAVCI:

* Ricinusovo ulje: Djeci se daju 1-2 žličice na dan, a odraslima 2-3 žličice na dan, s malo čaja ili mlijeka. Prije uporabe obavezno se savjetovati sa liječnikom.
* U vanjskoj uporabi kod tretmana kože i kožnih tegoba liječenje ne smije trajati više od 15 dana.
* Čaj (za navedena oboljenja): 1 žlica listova, 2 dl vode. Priprema: Vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo.