Ljekoviti ljupčac

Ljupčac, Selen (Vegeta) - Levisticum officinale

U 9. je stoljeću kralj Karlo Veliki zahtijevao da se uzgaja na njegovim posjedima. Opat Walafrid Strabo u isto ga je vrijeme uzgajao u svom samostanskom vrtu uz Bodensko jezero, a posvetio mu je pjesmu na latinskom jeziku. I danas ga možemo zateći gotovo u svakom vrtu. Listovi ljupčaca zbog ugodna su mirisa omiljeni začin, osobito za juhe. U ljekovite svrhe, zbog diuretičnog djelovanja, koristimo korijen.
Korijen kopamo u jesen. Razrežemo ga po dužini i dobro osušimo. Ima vrlo izražen aromatičan miris i oštar, aromatičan, blago gorak okus.
Srodne vrste: Brojni rodovi iz porodice štitarki koje najčešće koristimo kao povrće također djeluju ljekovito. Manje je poznat pastrnak (Pastinaca satìva), koji raste po livadama, oranicama i uz putove. Korijen je dobar za jelo, pa se nekoć često uzgajao. Osušeni korijen (PASTINACAE RADIX) sadrži furanokumarine. Koristimo ga kao karminativ, diuretik i spazmolitik, slično kao ljupčac. Pastrnak je danas kao povrće posve istisnula mrkva (Daucus carota). Korijen i sjeme mrkve sadrže eterično ulje koje djeluje karminativno (slično kao kim), poboljšava apetit i probavu te izlučuje tekućinu iz tijela. Uklanja i gliste.
Djelovanje biljke i upotreba u medicini: Eterično ulje ljupčaca djeluje diuretički. Drogu uglavnom upotrebljavamo u mješavini s drugim drogama koje potiču izlučivanje tekućine. Čaj od ljupčaca olakšava probavne smetnje povezane s čestim podrigivanjem i žgaravicom (stomahik) te istjeruju plinove (karminativ). Zbog poboljšane probave smanjuje se napetost u trbuhu i poboljšava opće zdravstveno stanje. U narodnoj se medicini koristio kao sredstvo za poticanje menstruacije (emenagog). Omiljen je dodatak biljnim likerima.
Svježi i osušeni listovi poboljšavaju okus i potiču probavu.
Čaj od ljupčaca: Dvije čajne žličice droge prelijemo hladnom vodom i ugrijemo do vrenja. Pijemo po dvije šalice čaja na dan.
Moguća neželjena djelovanja biljke: Kod preporučenih doza i kraće uporabe nema neželjenih nuspojava. Ne uzimamo u trudnoći

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.nl