Ljekovita lavanda: Štiti od bakterija i virusa

Ona je sigurna alternativa rizičnim kemijskim dezinficijensima, antibioticima i antivirusnim lijekovima, te je tražena i danas.

Tijekom velikih epidemija kuge koje su harale Europom u srednjem vijeku i 17. stoljeću, zapažene su dvije neobične pojave. Kožarski radnici koji su koristili eterično ulje lavande u proizvodnji te oni koji su radili u poljima lavande nisu bili pogođeni. Danas znamo da je lavanda sredstvo za jačanje imuniteta i snažan baktericid, zbog čega su spomenuti radnici bili zaštićeni. Lavanda prirodno stimulira imunološki sustav, koji zatim djelotvornije štiti od napada bakterija i virusa, piše Natural News.

Kao snažan dezinficijens, lavanda se može koristiti na različite načine. Do Prvog svjetskog rata lavanda se stavljala na rane, a njome su se sterilizirale površine i bolnička oprema. Nadalje, pokazala se kao moćan antiseptik za posjekotine, ogrebotine, opekline i ugrize.

Višenamjenska biljka

Lavanda štiti od zaraznih bolesti jer izravno napada bakterije i viruse svojim germicidnim svojstvima. Osim toga, potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje odbijaju napad organizama. I za razliku od antibiotika, upotreba lavande ne stvara otporne sojeve bakterija.

Lavanda uživa dugu kulinarsku slavu

Ova ljekovita biljka je ključni sastojak u francuskoj mješavini začina 'provansalsko bilje'. Lagano gorak i opor okus lavande daje jedinstven okus jelima. Čaj ili pivo s cvijetom lavande korisni su za jačanje imunološkog sustava, posebno u razdobljima stresa ili bolesti. Kada se konzumira na ovaj način, ona se proguta i udiše pa donosi veće koristi.
Isparavanje lavande - čisti zrak

Eterično ulje lavande može se koristiti u kupkama, u kombinaciji s uljem nanosi se na kožu, može se udisati u pari ili jednostavno staviti na odjeću. Može se pomiješati u ovlaživaču, pa isparavanje lavande pomaže u kontroli klica koje lete zrakom. Samo nekoliko kapi je sasvim dovoljno, a ako se koristi na koži obavezno je razrijedite. Gutanje eteričnih ulja se ne preporučuje. Posebno ne ako vam nije poznat točan proces proizvodnje. Mnogi trgovci u ulje lavande dodaju lak kako bi ulje dobilo žutu boju. Zbog zablude da je prava lavanda žuta, ulje je u biti gotovo prozirno, trgovci su se prilagodili pa dodaju boje. Najbolje je da pitate imaju li i bijelo ulje - mnogi ga čuvaju ispod pulta za znalce.