Ljekovita biljka ružmarin

ružmarin, Čaj od ružmarina, smirujuće na probavu, sadrži flavonoide, za poboljšanje cirkulacije, diuretik, u liječenju prhuti, Ljekovito djelovanje, ljekovito bilje, ružmarin, Čaj od ružmarina, tromboza
Ružmarin (Rosmarinus officinalis) sadrži flavonoide koji potiču cirkulaciju, jačaju kapilare i poboljšavaju protok krvi u venama, što objašnjava tradicionalnu uporabu ružmarina za poboljšavanje pamćenja i koncentracije, zatim protiv glavobolje te za poticanje rasta kose.
Ružmarin djeluje smirujuće na probavu, pa se propisuje za smetnje u crijevima kao što su probavne tegobe, grčevi u želucu, nateknuća i zatvor. Istraživanja su pokazala da ekstrakt ružmarina pojačava protok žuči, što je važno u probavljanju masti. Drugo istraživanje objavljeno 1995. godine pokazalo je da je ta biljka diuretik te oslobađa jetra od otrovnih tvari. Ružmarin je učinkovito protuupalno sredstvo. Ima antibakterijski učinak te povoljno djeluje na iskašljavanje pa se može upotrebljavati u liječenju infekcija bronhija, uha, nosa i grla.
Osim toga biljka je učinkovito sredstvo za jačanje kod općeg umora. Za vanjsku upotrebu ulje ružmarina se razblažuje neutralnim uljem, kao što je suncokretovo, pa se upotrebljava za utrljavanje kod bolova u mišićima, išijasa te reumatskih bolova i upala. Oparak dodan u vodu za kupanje pomaže ublažavanju reumatizma. Ekstrakt ružmarina potiče cirkulaciju na tjemenu pa se nanosi na kožu tjemena kao sredstvo za sprečavanje prerane ćelavosti. Učinkovit je u liječenju prhuti. Ružmarin se jednostavno može uzgojiti iz reznica, a najbolje uspijeva na toplu, zaklonjenu mjestu na dobro dreniranoj pjeskovitoj zemlji. Cvjetovi se beru dok su u punom cvatu, a listovi u svako doba godine.
Čaj od ružmarina
SASTOJCI: žličica svježih ili suhih listova ružmarina, šalica vode
Ružmarin prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite.
Pijte dvije šalice na dan. Navečer ga nemojte piti jer stimulira.
Tinktura od ružmarina
SASTOJCI: 20 g ružmarina, 100 ml alkohola
Ružmarin stavite u alkohol i ostavite da odstoji deset dana. Procijedite.
Piti od 15 do 20 kapi na dan u čaši vode. Izvana se koristi za masaže kod reume ili problema s cirkulacijom.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl