Liječnici: Pazite što jedete i pijete, bakterije u hrani izazvat će trovanja

bol u stomaku

Na takvim uvjetima posebice je važno paziti na hranu i osnovne higijenske uvjete, piše Večernji list BiH.

Hrana i voda mogu postati sredstvo prijenosa zaraznih bolesti. A ako do zagađenja hrane dođe u većem prehrambenom objektu, može se pojaviti i epidemija zarazne bolesti u kojoj ponekad u kratkom roku oboli i veći broj ljudi. Opasnost od bakterija Ljeto je vrijeme kada je potrebno voditi računa o onome što jedemo, jer je tada povećan rizik od trovanja hranom. Poznato je da se bakterije, kojih ima svuda u okolini, za vrijeme visokih temperatura brže šire. 

U širem smislu, pojam "trovanje hranom" obuhvaća sva oboljenja koja nastaju zbog uzimanja nezdrave, pokvarene ili otrovne hrane, primjerice otrovnih gljiva. No, takva trovanja hranom vrlo su rijetka u usporedbi s trovanjima hranom koja nastaju zbog toga što je hrana zagađena različitim bakterijama i njihovim otrovima, tvrdi dr. Srećko Miličević. Kako tvrdi dr. Miličević, posebice je važno da potrošači prije kupovine hrane obrate pažnju na lako kvarljive proizvode. To se prije svega odnosi na meso, mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode, a sladoled je često koban za djecu. Prilikom kupnje je važno provjeriti je li ambalaža ispravna i paziti na rok trajanja. "Kako se bakterije ne mogu vidjeti okom, kao ni osjetiti mirisom ili okusom, jedini način kako bi bili sigurni da je hrana zdravstveno ispravna je higijena prilikom pripreme i konzumiranja hrane te njeno pravilno čuvanje" kaže dr. Miličević.

U odjelu hitne pomoći u Širokom Brijegu kažu kako do sada nisu imali slučajeve trovanja, no sudeći po ranijim godinama, mogu se očekivati takvi slučajevi jer su vrući dani upravo ti koji su najčešći uzrok trovanju hranom. Tako se svake godine u hitnu javi određeni broj osoba sa simptomima trovanja, a daleko više ih tu tegobu preboli kod kuće. - Uobičajeni simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi, proljev, ponekad groznica i gubitak tekućine. Trovanje hranom može biti opasno pa i smrtonosno. Većina osoba to prebrodi kod kuće, tako što uzimaju puno tekućine ili ne zaslađenog čaja kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu. Kod blagih oblika bolesti to će biti dovoljno. U slučaju jačih tegoba te ako je oboljela osoba malo dijete, dojenče, trudnica ili osoba oslabljenog imuniteta, treba se obratiti liječniku ili Hitnoj medicinskoj pomoći kako bi dobili naputke o daljnjem postupanju.

Važno je napomenuti - ako mislite da je trovanje hranom izazvano hranom pripremljenom izvan vašeg doma,recite to svome liječniku i nadležnim tijelima", savjetuje dr. Miličević. Kontrola hrane u BiH Miličević preporuča, posebice u ovo vrijeme velikih vrućina, kako ne bi došlo do infekcije, da se kupljene namirnice što prije pripreme ili pohrane. Lako kvarljive namirnice ne treba predugo zadržavati u automobilu ili javnom prijevozu, nego što prije ostaviti u hladnjak. Svakog ljeta mnogi građani odlaze liječniku zbog problema izazvanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica.

Prema podacima Agencije za sigurnost hrane BiH, u 2016. registrirana su 42 pojedinačna slučaja travanja hranom. U istom razdoblju registrirane su tri epidemije za koje je utvrđeno da je hrana izvor zaraze. Zbog toga je Agencija svim nadležnim entitetskim, županijskim i inspekcijskim organima Distrikta Brčko dostavila preporuke za pojačane mjere kontrole hrane. Prošle godine u laboratorijima za kontrolu hrane analizirano je 80.382 uzorka hrane od čega 4.357, odnosno 5,4 posto nije bilo u skladu s važećim propisima. Na mikrobiološke parametre analizirano je 53.107 uzoraka hrane, od čega 556 nije bilo po propisima.