Liječnici: Ne ispuhujte nos, tako ga nećete 'odčepiti'

prehlada, lijek, navike, pravila, zdravlje, prehlada, lijek, muškarci, žene, nos, prehlada, lijek za prehladu, gripa, prehlada, virusi, prehlada, izbjegavanje, zdravlje, glupost, lijekovi, nos, prehlada, sluz, prehlada, gripa, borba, sinusi, liječenje, sinusi, lijek, zdravlje, prehlada, virusi, kronične grlobolje, grlobolja, lijek, prehlada, zima, prehlade, lijek za prehladu, prehlade mjehura, prehlada, gripa, namirnice, prehlada, imunitet, jačanje imuniteta, metoda, namirnice, prehlada, kad što jesti, začepljen nos, ispuhivanje nosa, imunitet, napitak, đumbir, recept, prehlada, prehlada, zdravlje, prehlada, nos, juha, prehlada, prehlada, curenje nosa, načini, prehlada, lijek, prehlada, prehlada, ispuhivanje nosa
Većina antibiotika ima vrlo mali učinak na smirivanje simptoma upale sinusa, osobito česte bolesti u jesenskoj i zimsko doba, pokazala je nedavna studija američkog Medicinskog udruženja.

Prvo što trebate napraviti je identificirati uzroke vaših problema sa sinusima. Uzrok može biti bakterijska ili virusna upala, ali i alergija. Za razliku od virusne upale ili alergije, bakterije će izazvati povišenu temperaturu te se neliječeno stanje može pretvoriti u kroničnu upalu sinusa.

Začepljen nos i pritisak u glavi najčešće su rezultat infekcije koja izaziva oticanje i sužavanje krvnih žila u nosu, a ne sluzi iz sinusa, objasnio je britanski otorinolaringolog dr. Ayah Al Ayoubi, piše express.hr.

Puhanje pogoršava stvar

Ne samo da puhanje nosa neće pomoći u otvaranju dišnih puteva već brojne studije dokazuju da forsiranje puhanja može prouzročiti i širenje infekcije.

- Ako morate puhati nos to je najbolje činiti tako da pušete lagano kroz jednu pa kroz drugu nosnicu - savjetuje dr. Ayoubi.

Ovlažite zrak

Najčešći uzrok pogoršanju začepljenog nosa i otežanom disanju kroz njega po noći je suhi zrak u grijanim prostorijama koji šteti sluznici nosa. Jednostavno rješenje je postavljanje ovlaživača zraka. Ako ste skloniji prirodnim rješenjima, na radijatore postavite vlažne krpe ili posudice s vodom, koje će također pomoći u ovlaživanju. Što češće treba prozračivati prostoriju u kojoj se spava, smanjiti grijanje ili ga potpuno ugasiti preko noći, što će doprinijeti lakšem uspavljivanju i disanju kroz nos.

Ljuta hrana brzinsko je rješenje

Hren, čili papričice, pikantna variva i juhe začinjene paprom brzinsko su rješenje za otvaranje dišnih puteva, osobito ako ih jedete vruće. Kemijski spoj kapsaicin u ljutoj hrani potaknut će odčepljivanje, a najbolje je to primjenjivati uvečer muči li vas nos upravo po noći. Pomoći može i luk koji treba narezati i pomirisati, a osim suza potaknut će i curenje nosa. Sličan učinak imat će i crni kim, čije sjemenke treba zdrobiti i zamotati u gazu. Stavite blizu nosnice i duboko udahnite, a računajte na to da će osim curenja nosa doći i do blagog peckanja koje prati oslobađanje nosnih puteva.

Inhaliranje

Vodena para odličan je pomagač u popuštanju napetosti u sinusima i pročišćavanju dišnih puteva. Osim toga, para će ovlažiti iziritiranu sluznicu, zbog čega će nos manje peći. Jednostavan recept otopine za inhaliranje je rastapanje 10 grama soli u 100 mililitara prokuhane vode, a ova je receptura sigurna i za astmatičare. Druga vrsta otopine priprema se tako da u četiri decilitra kipuće prokuhane vode stavite pola režnja češnjaka, dvije kapi eteričnog ulja čajevca i 3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa. U vodenu paru također možete dodati i po dvije-tri kapi ulja majčine dušice, ružmarina i lavande. Ispiranje nosa Za pripremanje otopine za ispiranje potrebna vam je destilirana voda, kuhinjska sol, soda bikarbona i pumpica za nos ili plastična injekcija koju možete kupiti u ljekarnama. Pomiješajte pola žličice soli s dvije šalice mlake vode i prstohvatom sode bikarbone. Otopinu stavite u injekciju te s njom isperite nos iznad umivaonika. Dok to radite, dišite na usta. Koristite li pumpicu, postupak je isti, a nakon ispiranja nježno ispušite nos.

Podizanje glave pomaže

Ako i dalje osjećate simptome začepljenog nosa po noći, pokušajte ispod glave postaviti više jastuka. Ako je glava povišena u odnosu na srce manje su šanse da će se nosni putevi začepiti, a sluz će lakše istjecati.

Što ne smijete činiti:

- Izbjegavajte šmrcanje i povlačenje sluzi natrag u nos.
- Izbjegavajte alkohol i cigarete jer će oni samo pogoršati problem.
- Ne forsirajte jako puhanje nosa jer će to uzrokovati još veće začepljenje.
- Ne pritišćite jako čelo ako imate začepljen nos jer će to samo još više stimulirati sinuse.
- Ne uzimajte tablete za upale ako nemate drugih simptoma osim curenja nosa.
- Ne koristite redovito kapi za nos.