Legalizacija marihuane u Hrvatskoj ?

Lake droge
Lake droge
Maligne bolesti, AIDS, multipla skleroza i dječji epileptični sindrom, bolesti su kod kojih će primjena medicinske marihuane u Hrvatskoj biti legalna. Takvu je preporuku, naime, donijelo Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, na temelju čega će Ministarstvo zdravlja zakonski regulirati upotrebu kanabisa uz liječnički recept. Druge neurološke bolesti koje su se također razmatrale, među njima epilepsija, Parkinsonova i Huntingtonova bolest, te psihijatrijski poremećaji poput PTSP-a, depresije ili anksioznog poremećaja, nisu dobili zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa.
Upozorenja

Do takvog je stava povjerenstvo došlo na temelju višemjesečnog detaljnog pregleda svih objavljenih meta-analiza na svjetskoj razini, i pojedinih znanstvenih radova gdje je to bilo potrebno. Povjerenstvo smatra da redovito, svakih šest do 12 mjeseci, treba razmatrati nove znanstvene dokaze te na temelju novih spoznaja predložiti nadopunu ovih indikacija. Nakon što odrade ostatak posla, a to je definiranje prava na proizvodnju i distribuciju medicinske konoplje, način propisivanja i izdavanja recepata, više se neće događati kazneni progon teških bolesnika zbog ilegalnog uzgoja marihuane. Slučajevi Matuljca Huanita Luksetića, Zagrepčanina Domagoja Jankovića ili Puljanke Minje Vuksan Dobran, koji su završili na sudu zbog uzgoja konoplje za liječenje multiple skleroze, trebali bi postati prošlost jer će za takve dijagnoze pripravci marihuane biti dostupni u ljekarni, na recept. Povjerenstvo za marihuanu, međutim, ističe da niti jedan pripravak na bazi kanabisa ne može zaliječiti ili trajno izliječiti malignu bolest, već samo ublažiti simptome, a nikako se ne preporučuje odustajanje od drugih oblika liječenja. Pripravci marihuane ne bi se smjeli koristiti kod drugih bolesti koje uzrokuju nagli gubitak težine ili anoreksiju, spazme ili umjerenu do srednje tešku bol.
Mali pacijenti

Povjerenstvo je proučavalo utjecaj kanabisa na ublažavanje simptoma drugih neuroloških bolesti. Utvrdili su da nema jasnih dokaza da kanabis utječe na smanjenje simptoma koreje u Huntingtonovoj bolesti, cervikalnoj distoniji, Touretteovu sindromu, poremećaja pokreta u Parkinsonovoj bolesti ili epileptičnih napada, pa ove bolesti nisu uvrstili među indikacije za primjenu medicinske marihuane.

Zeleno je svjetlo, međutim, dobila dijagnoza Dravetovog ili dječjeg epileptičnog sindroma, kod kojeg se u državama EU-a koristi lijek Epidolex, ekstrakt kanabisa s 98-postotnim udjelom kanabidiola. Lijek je odobrila Europska agencija za lijekove, a stav je Povjerenstva da se pripravak kanabisa može preporučiti malim pacijentima ako Epidolex ne bude dostupan u Hrvatskoj. Pravo na uporabu pripravaka kanabisa neće imati niti jedan pacijent s psihijatrijskim poremećajem, bilo da je riječ o depresiji ili anksioznosti, ili težim dijagnozama poput shizofrenije ili psihoze. Zeleno svjetlo povjerenstva nije dobio ni PTSP, no Slavko Sakoman, jedan od članova povjerenstva, predložio je pomno praćenje djelovanja kanabisa u liječenju teškog poremećaja spavanja kod osoba s PTSP-om.
Dijagnoza nije dovoljna

Sama dijagnoza multiple skleroze ili maligne bolesti neće biti dovoljna za dobivanje recepta za medicinsku marihuanu. Kod multiple skleroze, kanabis će se odobravati za »simptomatsko ublažavanje spasticiteta u bolesnika kojima spasticitet nije adekvatno kontroliran konvencionalom terapijom«. Kod malignih bolesti, dobit će ga bolesnici s uznapredovalom bolešću i kroničnom umjerenom do srednje teškom boli, ali i pacijenti na kemoterapiji ili zračenju za ublažavanje mučnine i povraćanja. Oboljeli od HIV/AIDS-a primat će kanabis kako bi se umanjio gubitak tjelesne mase uzrokovan bolešću.