Lavanda - mirisna mediteranska ljepotica

lavanda, lijek, čaj, miris, korisne kućne biljke, zdravlje, prirodni lijek
U Dalmaciji domišljati domaćini svoje goste znaju početkom kolovoza iznenaditi pozivom da im se pridruže u branju lavande, što je, pogotovo za strane turiste, poseban doživljaj na koji će ih kao svojevrstan suvenir pri povratku s odmora podsjećati eterično lavandino ulje, visoko kvalitetan med od lavande ili pak dekorativan stručak sušenih pupoljaka, piše zena.hr.

Branje lavande kao turističku atrakciju njeguje Francuska, zemlja u kojoj se ona najviše uzgaja, posebice u pokrajini Provansi. U vrijeme žetve lavande organiziraju se festivalske večeri s atraktivnim sadržajima, posjeti poljima, destilerijama eteričnog ulja i drugi zanimljivi programi za goste iz cijeloga svijeta koji dolaze u Provansu, čiji je zaštitni znak upravo lavanda.

Poznata od davnina

Lavanda ili lavandula, biljka je poznata od davnina, prepoznatljive je ljubičaste boje te intenzivnog mirisa. Mediteran joj je prirodno stanište, no, razne vrste i hibridi lavande uzgajaju se i u unutrašnjosti, te dobro uspijevaju i u kontinentalnim dijelovima. Postoji tridesetak vrsti i dvjestotinjak podvrsta i sorti lavande.

Spominje se u povijesnim zapisima starih Rimljana koji su lavandu koristili kao ulje za kupanje, preko Rimljana je stigla u Francusku i Englesku, a Mediteranom se proširila iz Grčke. Francuska je najprije bila najveći proizvođač lavande, no, s vremenom je Engleska od nje preuzela vodeću poziciju. U posljednje vrijeme lavanda je doživjela veliki povratak u francuskoj poljoprivredi, koja je odlučila očuvati tradiciju uzgoja lavande te preuzeti vodstvo u njezinoj komercijalnoj proizvodnji i prodaji.

Kao lijek, parfem ili začin

Lavanda se tijekom povijesti koristila u najrazličitije svrhe, a tu svestranu namjenu zadržala je do danas. Upotrebljava se u kulinarstvu, medicini, kozmetičkoj industriji. Od davnina je eterično lavandino ulje sastojak kupki i krema za regeneraciju kože, a lavandu zbog njezina jedinstvenog mirisa koristi i parfumska industrija. Nezaobilazna je u dekoracijama, pa se tako koristi za cvjetne aranžmane, vjenčiće, bukete.

Tko još nije barem jedanput u ormar s odjećom stavio platnenu vrećicu sa suhim lavandinim cvjetovima? Čuva od moljaca i prekrasno miriše. Ljetujete li na dalmatinskim otocima svakako ponesite sa sobom upravo koji od takvih jastučića ili vrećica s lavandom, kojima ćete osvježiti garderobu i koji će vas podsjećati na mirise ljeta i u zimskim mjesecima.

Čaj od lavande poznat je pak po svojoj ljekovitosti. Koristi se za umirenje i ublažavanje nesanice, te protiv glavobolje. Djelotvoran je kod prehlade i infekcije dišnih putova. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, te pomaže kod želučanih tegoba. Masaža eteričnim lavandinim uljem pozitivno utječe na raspoloženje i djeluje opuštajuće. Odlično je kod reumatskih tegoba.

Lavanda inače ima široku uporabu u aromaterapiji. Eterično ulje ima antiseptička i protuupalna svojstva, pomaže kod uboda insekata, te ubrzava oporavak kože. Liječi i opekotine na koži, te opekline od sunca. Hidrolat lavande može se koristiti kao sredstvo za čišćenje rana. Ova biljka štiti i od komaraca koji ne podnose miris lavande. Iako ima zaista široku primjenu i pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba, kod uporabe lavandina ulja treba biti oprezan, jer kod nekih ljudi može izazvati mučninu, ako su na njega alergični.

Lavanda u kuhinji

Osim kao lijek ova se biljka koristi i kao začin. Zbog intenzivnog mirisa i okusa treba paziti u kojim se količinama dodaje jelima, kako ne bi zasjenila sve druge sastojke. Od ostalih začina dobro se kombinira s kaduljom, ružmarinom i origanom. Odlično se slaže sa čokoladom, to najbolje znaju svi koji su kušali tamnu čokoladu s hvarskom lavandom.

U kolače se može dodavati kao sastojak u smjesu, ili ako se kandira poslužiti kao dekoracija na tortama. Pravi se i sirup od lavande, koji može koristiti kao baza za voćne napitke ili se može upotrijebiti kao dodatak kolačima. Za vruće dane sirup iskoristite za pripremu osvježavajuće limunade od lavande.