LAN na TOP-listi deset najzdravijih namirnica

lan, Upotreba sjemenki lana, Sastav sjemenki, vitamin b, Sluz sjemenki, ljekovita svojstva, ljekovito bilje, alfa linolenske kiseline, omega 3 masne kiseline, lignin, željezo, cink, magnezij, kalcij, ispiranja crijeva , brašno od lanenog sjemena, crijevna flora, crijevna oboljenja, toksini u organizmu, lan, Upotreba sjemenki lana, lanene sjemenke, Laneno ulje, omega 3 masne kiseline, omega 3 masne kiseline, Sjemenke lana, Chia sjemenke, sjemenke, Chia sjemenke, lanene sjemenke, Sjemenke lana
Laneno ulje i lanene sjemenke u posljednje su vrijeme opet otkriveni kao istinski zdrava hrana. Lan svakako zaslužuje svoje mjesto na top-listi deset najzdravijih namirnica. Lan nije nova hrana. Bio je jedan od izvornih "lijekova" kojima se koristio Hipokrat. Osim što je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, laneno ulje je i dobar izvor omega-6 masne kiseline. Lanene sjemenke sadržavaju visokokvalitetni protein. Sjemenke su bogate i vlaknima. Zbog kombinacije ulja i vlakana idealan su laksativ.

Lanene sjemenke sadrže vitamine B1, B2 i C. Također sadrže željezo i cink te u tragovima natrij, magnezij, fosfor, kalcij, kao i vitamin E i karoten, dvije hranjive tvari koje potpomažu metabolizam masnoća u tijelu. Lanene sjemenke su više od 100 puta bogatije fitonutrijentom ligninom nego bilo koja druga namirnica koja ga sadržava, uključujući pšenične mekinje, heljdu, raž, zob i soju. Lignini se u posljednje vrijeme puno istražuju zbog mogućih antikancerogenih svojstava, pogotovo kod raka dojke i debelog crijeva.

Čini se da lignini ispiru višak estrogena iz tijela, smanjujući time mogućnost nastanka raka povezanog s izlučivanjem estrogena, kao što je rak dojke. Uz antikancerogenih djelovanje, izgleda da lignini djeluju i protiv bakterija, gljivica i virusa. Zato što sadržavaju protein, vlakna, vitamine, minerale i lignine, lanene sjemenke su hranjivije od lanenog ulja. S nutricionističkog stajališta, itekako se vrijedi potruditi i samljeti svježe lanene sjemenke te ih posuti po salatama ili žitaricama.

Lan je našao i primjenu u medicini i prehrani protiv raka. Dr. Johanna Budwig, dobitnica raznih nagrada i žena koja je napisala mnoge knjige o proteinima i masnoćama i kako su važni za prevenciju raka, lanova ulje svrstava u skupinu bitnih namirnica za tijelo.