Lakše malo s ovim dodacima prehrani

RAK, debelo crijevo, zdravlje, vitamini, pamćenje, dodaci prehrani, oprez, vitamini, šteta, vitamin d, bolest, migrena, vitamin d, multipla skleroza, vitamini, obiluje vitaminima , bogata vitaminima i vlaknima, Bogato vitaminima, vitamini, minerali, vitamin d, vitamin d, istraživanje, rezultati
Loše vam uopće ne trebaju, ali dobre vam trebaju u ograničenim količinama. Pogledajte s čime posebno nije dobro pretjerivati:


Omega-3 masne kiseline

Omega-3 pomaže tijelu na izvanredne načine, no prevelike količine mogu remetiti rad imunološkog sustava i ometati sposobnost tijela da se brani od bakterijskih i virusnih infekcija. Znanstvenike posebno zabrinjava taloženje iz različitih izvora. Ako ih ljudi uzimaju u dodacima prehrani, jedu prirodne izvore, kao što je masna riba, te jedu proizvode koji su obogaćeni omegom-3. Provjerite kolika vam je razina omege-3 i jedite u skladu s tim.

Vitamin C

Zdrav je i bez njega ćete se opasno razboljeti, ali ne premašujete unos od 2.000 mg na dan. Megadoze vitamina C mogu izazvati napuhivanje, lošu probavu, proljev, mučninu, povraćanje, žgaravicu, nesanicu i bubrežne kamence. Da biste stvar držali pod kontrolom, najbolje je da ga uzimate putem prirodne hrane, kao što su paprike, brokula kuhana na pari, prokulice, agrumi, kivi, papaja, jagode i ananas.

Cink

U svakoj vašoj stanici ima cinka. Ali više od 40 mg na dan je previše. Dugotrajan i prekomjeran unos cinka može uznemiriti probavu, stvoriti metalni okus u ustima, uzrokovati vrtoglavicu, glavobolju, umor, povećano znojenje, gubitak mišićne koordinacije intoleranciju na alkohol i halucinacije. Vrlo visoke količine cinka mogu biti kontraproduktivne i oslabiti imunitet, smanjiti dobar HDL kolesterol, povećati loš LDL kolesterol.

Željezo u tabletama

Potrebno je za prijenos kisika u crvenim krvnim stanicama i stvaranje energije. No budite pažljivi s tabletama željeza jer i malo viška zna biti nezgodno. Višak se može nakupljati u jetri i srcu. Dnevni maksimum iznosi 45 mg za odrasle, no većina žena u predmenopauzi ne treba više od 18 mg na dan. Hranom ćete teško pretjerati s unosom željeza jer tijelo iskoristi tek između tri i 35 posto željeza.

Kalcij

Prestrašene pričama o osteoporozi, žene znaju pretjerati s dodacima kalcija. Gornja granica iznosi 2.500 mg ako ste mlađi od 50 te 2.000 mg ako imate 51 ili više godina. Višak može uzrokovati bubrežne kamence i taloženje kalcija u mekom tkivu. Može doći i do zatvora, te poremećene apsorpcije željeza i cinka.

T.T./health.yahoo.net