Kućne biljke koje čiste zrak od plijesni

Kućne biljke koje čiste zrak od plijesni
... od otrova i pljesni, do tog zaključka je došla NASA nakon opsežnog istraživanja. Otkrili su da neke vrste filtriraju zrak i bolje uklanjaju hlapljive organske spojeve od drugih, piše Health extremist

Tako neke filtriraju zrak od raznih građevinskih materijala, boja, prašine, a druge apsorbiraju opasne plinove. Aloe vera učinkovito apsorbira formaldehid i ugljični monoksid. A jedna biljka postiže što i devet bioloških pročišćivača zraka.

Ukrašavaju i čiste dom

Zeleni ljiljan (Chlorophytum Comosum) može obavljati fotosintezu pod minimalnom rasvjetom te odlično usisava otrove iz zraka, kao što su formaldehid, stiren te ugljični monoksid i benzen. Jedna biljka učinkovito će pročišćavati prostor od 200 četvornih metara. Bršljan (Hedera Helix), prema NASA-i, baš bi svatko trebao imati u kući jer uklanja 60 posto pljesni iz zraka i 58 posto čestica od fekalija za samo šest sati. Ljiljan mira (Spathiphyllum "Mauna Loa")odlično filtrira benzen iz zraka, kao i formaldehid te trikloretilen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svekrvin jezik idealna je kućna biljka, gotovo neuništiva. Vrlo je otporna i treba joj malo do ništa svjetla za fotosintezu i stvaranje kisika. Osim što uklanja otrove, odlična je za spavaću sobu jer kisik proizvodi noću.

Fikus ne treba puno svjetla i nije zahtjevan. Usisava štetne plinove, ali budi oprezna s ljubimcima jer mu listovi mogu biti otrovni.

zdravakrava.ba