Krpelji - opasnost za ljubitelje prirode

Jedan od najmrskijih parazita koji nas napadaju svakako su krpelji. Ako ste obraćali pozornost, nekako se čini da ove godine ima dosta vijesti o ljudima koji su se radi krpelja zarazili nekom od bolesti koje oni prenose. Upravo radi toga važno je znati se zaštititi, te znati pravilno reagirati u slučaju ako vas je ubo krpelj.

Iako krpelja u vrijeme najvećih ljetnih vrućina ima manje, oni su svejedno velika opasnost za ljubitelje prirode, a posebice će to biti kad vrućine malo popuste, krajem kolovoza i u rujnu.  Ugrizi krpelja mogu biti opasni jer oni preko svoje sline mogu prenositi niz uzročnika više ili manje opasnih bolesti.

Ljudi se s pravom najviše boje meningoencefalitisa, bolesti upale središnjega živčanog sustava, mozga i moždanih ovojnica čiji su simptomi povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i opća fizička slabost. U tom slučaju bolesnik mora hitno u bolnicu Inkubacija krpeljnog meningoencefalitisa traje sedam do deset dana. Na sreću, smrtnost je mala (ipak, moguća je), no nakon preboljela meningitisa kao posljedica može se javiti epilepsija.

Bolest ima dvije faze, piše portal Medicina.hr: - prvu fazu u kojoj prevladavaju opći simptomi bolesti, temperatura, bolovi u cijelom tijelu, povraćanje, slično kao kod gripe. U drugoj fazi se na ove simptome još pridodaju i znakovi upale središnjeg živčanog sustava, slabosti mišića (napose gornjih udova), meningitis, vrtoglavica, pospanost. Između ove dvije faze bolesti postoji period latencije koji traje između 5 i 10 dana. Bolest ne mora nužno imati ovakav tijek, može se javiti samo prva faza bolesti, ili se pak prva faza ne razvije a bolest počne drugom fazom.

Nije svaki ubod krpelja opasan. Nekad tijelo ima toliko snage da se obrani i od zaraženog krpelja. Vaš se obrambeni mehanizam može sasvim dobro obračunati s virusom prije nego se bolest pojavi. No, ako ste osjetljiviji i nemate jak obrambeni mehanizam, možete oboljeti.

Kod nas je česta i Lajmska borelioza, moguće je zaraziti se i tularemijom, babezijom, erlihijom i drugim bolestima. Ovo su vrlo ozbiljne bolesti i u slučaju promjene zdravstvenog stanja po ugrizu, obavezno se treba javiti liječniku.

Ljudima koji se mnogo kreću po šumama preporuča se preventivno cijepljenje protiv bolesti krpeljnog meningoencefalitisa. Bitno je istaknuti da krpelj nakon što dospije na domaćina oko 6 sati traži mjesto za hranjenje, 2 sata buši kroz kožu, i potrebno je najmanje 10 sati da siše kako bi ta osoba bila zaražena. Ovaj prikaz govori da ima vremena za djelovanje prije nego što krpelj nekoga zarazi.

No, najbolje je ne riskirati i čekati moguće bolesti tako da se pobrinete da vas krpelj uopće ne ugrize. Zato prije odlaska u prirodu kožu namažite repelentima, obucite duge nogavice, stavite čarape preko nogavica i majicu u hlače jer tako produžavamo put koji krpelj treba preći i povećavamo mogućnost pronalaženja krpelja tijekom njegova kretanja. Po povratku kući potrebno je pregledati cijelo tijelo, osobito kosu i mjesta gdje je koža najnježnija, primjerice iza uha, na vratu, pod pauzuhom, među nogama, na donjem trbuhu i sa stražnje strane koljena gdje se krpelji vole smjestiti. Odjeću koji ste imali obučenu (ukoliko nosimo odjeću svijetlih boja povećavamo mogućnost uočavanja krpelja uslijed boljeg kontrasta) odmah oprati, jer se krpelji mogu zadržati na njoj.

Što ako vas ubode krpelj?

Ako ipak nađete krpelja, potrebno ga je pincetom otkloniti što prije. Nikako ga nemojte čupati jer tada postoji šansa da rilce ostane u koži. Kako krpelj otvore za zrak ima na zatku najbolje je da za početak krpelja lagano premazati uljem, vazelinom ili lakom za nokte. Zbog pomanjkanja zraka on će se nakon nekog vremena početi otpuštati. Tad ga obuhvatite pincetom, što bliže koži i blagim ga okretima izvucite van. Mjesto uboda treba dezinficirati.

U slučaju da rilce ne uklonite cijelo, nemojte ga pokušavati iskopati jer to povećava mogućnost naknadne infekcije ranice. Jednostavno ostavite dio u koži i dezinficirajte ranu. Samo rilce ne nosi nikakav dodatni rizik od bolesti koje krpelji prenose, a tijelo će ga samo izbaciti.


Važno!

Mjesto uboda potrebno je pratiti, jer se nakon nekoliko dana do dva tjedna na tom mjestu mogu razviti znakovi Lajmske borelioze, najčešće je to crvenilo koje se širi u krugovima, dok u sredini rana blijedi. Ako primijetite neke od spomenutih znakova bolesti (posebice ako se radi o simptomima meningoencefalitisa), odmah posjetite liječnika i obavezno ga obavijestite da vas je ugrizao krpelj, te mu pažljivo ispričajte vremenski redoslijed pojave pojedinih simptoma.

Ovako izgleda osip, simptom Lajmske borelioze

izvor:zena.hr