'Kraljica' među začinima također i ljekovita: Vanilija

Uspijeva i u toplijim krajevima Europe.Cvijet je zelenožut. Vanilija je mahuna, tj. nepotpuno dozreo tobolac orhideje penjačice. Mahuna ili štapić dužine do 30 cm dužine i širine 6-8 cm, spljoštenog je i malo zavinutog oblika. Može se oprašivati i ručno. Cvjeta u svibnju i lipnju. Mahuna ima ugodan i jak miris, a okus slatkasto oštar. Uzgaja se plantažno, najviše u Meksiku. Uspijeva i u toplijim krajevima Europe. Beru se mahune dok su zelene, a sušenjem poprimaju smeđu boju. U procesu sušenja dolazi do fermentacije i pojačavanja mirisa.

Najčešće se koristi za aromatiziranje slatkih jela

Najvrjedniji sastojak je gluco-vanilin, a ima ga 0,75-2,90 posto, zatim gluco-vaniliniski alkohol, tanin, vanilinska kiselina, smola, masti, gorke tvari, guma, šećer. Vanilija je kraljica među začinima za slatka jela. Najčešće se koristi za aromatiziranje kolača, pudinga, nabujaka, slatkih jela, napitaka i slatkih umaka. Dominantna je u kemijskoj i prehrambenoj industriji. Najviše se koristi vanilin šećer koji se danas proizvodi od umjetnog vanilina.

Domovina vanilije je Meksiko. Ime dobiva po španjolskoj riječi vainilla - vaina, što znači korica mača zbog sličnosti s mahunom vanilije. U Europu je donosi španjolski osvajač Herman Cortes 1519. godine. Astečki vladar Montezuma uživao je piti mješavinu kakaa, vanilije i meda, napitak koji je oduševio osvajače. Podanici Montezumina carstva vaniliju nazivaju crni cvijet i njime su začinjali svoj kakao, proizvodili parfem i čak plaćali porez vanilijom. Nizozemci 1819. prenose sadnice na otok Javu, gdje se nakon mnogih pokušaja i prihvaća.
U dijetalnim jelima rabi se ponajprije zbog arome jer njezin okus svi bolesnici prihvaćaju, ali i zbog ljekovitih svojstava i popravljanja lošeg okusa drugih ljekovitih pripravaka. Za vaniliju se kaže da ima općenito stimulativna svojstva. Eterično ulje vanilije rabimo za njegu suhe i osjetljive umorne kože te za masažu cijelog tijela kod stresnih stanja organizma.

Zapadna pučka medicina rabi vaniliju za liječenje: groznice, histerije, nesanice, opće slabosti organizma, reume, slabe seksualne potencije, umora.
Tinktura za poboljšanje apetita

10 g smrvljenog štapića vanilije, 1 dl 70-postotnog alkohola

Štapić vanilije močiti osam dana u alkoholu i procijediti. Aromatizirati napitke i razna jela.
Vino za poboljšanje apetita

10 g tinkture vanilije, 10 g tinkture cimeta, 30 g šećera, 100 g slatkog vina

Sastojke izmiješati s dobrim slatkim vinom. Uzimati prije jela po čajnu žličicu s vodom.