Kožu najmlađih ovo ljeto zaštitite domaćom kremom za sunčanje

sunčanje, sunce, vrućina, koža, sunce, opekline, zaštita, sunčanje, zaštita, more, prirodna krema, zaštita od sunca, sunčanje, krema za sunčanje
JE LI bolje izlagati se Suncu s ili bez zaštitne kreme? Ne štititi se ili se štititi upijajući pritom kožom i toksine? No možete se i štititi i njegovati istovremeno bez toksina. Pronašli smo recept za prirodnu kremu koja će vas štititi od Sunca. Nije toksična, faktor zaštite je 15, vrlo jednostavna je za pripremu i, ako ih nemate, sastojke je vrlo jednostavno nabaviti u trgovinama zdrave hrane te u trgovinama kozmetičkih sirovina.

Recept:

2 žlice djevičanskog kokosova ulja
1 žlica karite maslaca (shea butter)
pola žlice ulja sezama
pola žlice gela aloe vere
2 žlice cink oksida

Priprema:

U toploj vodenoj kupelji otopite ulja/maslace i gel aloe vere. Posudu izvadite iz kupelji i umiješajte cink oksid. Otopinu prelijte i čuvajte u tamnoj staklenoj posudi. Na temperaturi iznad 20°C kokosovo ulje postaje tekuće. Stoga, želite li teksturu maslaca, zaštitnu kremu čuvajte u hladnjaku. Rok trajanja je šest mjeseci.

Cink oksid je prirodni mineralni zaštitni filter. Reflektira sunčeve zrake. Uz zaštitno djelovanje od Sunca, djeluje antiseptički i protugljivično. Koristi se i za njegu problematične kože, u kremama za dječju guzu i u dezodoransima. Ulje sezama odbija oko 25% sunčevih zraka i bogato je antioksidansima. Shea maslac štiti kožu od vanjskih utjecaja i pruža UVB zaštitu, faktor zaštite od Sunca je 4-8. Kokosovo ulje je također ulje antioksidativnih i antiseptičkih svojstava. Aloe vera djeluje umirujuće i protuupalno te hrani kožu.

Osim što nisu toksični, za razliku od kemijskih zaštitnih filtera, prirodni mineralni zaštitni filteri puno su nježniji prema osjetljivoj koži. Ne ulaze u kožu i ne izazivaju zagrijavanje kože koje se događa kod kemijskih reakcija s UV zrakama te je manja mogućnost iritacija. Pozitivne strane mineralnih filtera su i stabilnost i duži rok trajanja kao i duže djelovanje pri direktnom izlaganju sunčevim zrakama. Dobra vijest je i to da štite neposredno nakon nanošenja. Štite od UVA i UVB zraka. Pozitivno ili negativno, mogu se lako obrisati i isprati.

Pitate li se je li faktor (SPF) 15 dostatan? Proizvod sA SPF 15 blokira oko 94% UVB zraka, proizvod sa SPF 30 blokira oko 97% UVB zraka, a onaj sa SPF 45 blokira oko 98% UVB zraka.

Izvor: bio&bio, Kemig, terra organica