Kongres nefrologa - Tuzla ostaje lider u BiH u području transplantacije bubrega

Kongres nefrologa - Tuzla ostaje lider u BiH u području transplantacije bubrega

 U Tuzli je danas počeo peti Međunarodni kongres nefrologa koji su naglasak stavili na važnost podizanja svijesti o transplantacijama.

Osim sudionika iz cijele Bosne i Hercegovine, kongres je okupio i predavače iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Velike Britanije.

U fokusu su bitne teme iz oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize, a posebna pažnja bit će posvećena bubrežnoj transplantaciji.

Premijer Tuzlanske županije Denijal Tulumović naveo je u prigodnom obraćanju kako se bivši predsjednik Svjetske organizacije nefrologa dr. Ferdinand Muehlbacher stavio na raspolaganje Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla za svaku vrstu pomoći za razvoj transplantacija.

"To je velika pomoć za UKC Tuzla, ali i cijelu BiH. Mi smo jedini centar u BiH u ovoj godini gdje se rade transplantacije bubrega. Do sada je manji broj njih rađen u Banja Luci i Sarajevu, ali ove godine je Tuzla jedino mjesto gdje se rade transplantacije" - istaknuo je Tulumović.

Dr. Ferdinand Muehlbacher smatra da transplantacija treba biti dostupna svim bolesnicima koji je trebaju u Bosni i Hercegovini. Navodi da su u radu počinjali sa živim davateljima, ali da sve transplantacije u svijetu danas funkcioniraju na davateljima kojima je dokazana moždana smrt.

"Trebalo bi se uraditi 37 transplantacija na milijun stanovnika godišnje u BiH, ali službeno se može uraditi 50 ili 60 transplantacija, iako bi trebalo biti urađeno do 170 transplantacija na godišnjoj razini. Transplantacija od mrtvih davatelja je praktično uvijet kako bi se ta operacija mogla izvršiti" - pojasnio je on.

Muehlbacher je izrazio žaljenje što u procesu transplantacija ne može sudjelovati kao prethodnih godina, ali smatra da to treba biti imperativ u razvoju zdravstvenog sustava BiH.

"Želja mi je da mladi preuzmu ovaj posao, posebno anesteziolozi" - mišljenja je dr. Ferdinand Muehlbacher.

Tuzla je bosanskohercegovački centar nefrologije, dijalize i transplantacije. Na ovim prostorima transplantacije se rade već 20 godina, a Tuzla postaje lider u BiH u području transplantacije bubrega.