Koliko zapravo stavljanje WC papira na sjedalo školjke štiti od bakterija?

Istina je da vrlo malo toga zapravo možete 'pobrati' s WC školjke'. Većina WC sjedala čišća su od većine kuhinjskih sudopera', ističe Philip Tierno, profesor na njujorškom medicinskom centru NYU Langone Medical Center. Kada je riječ o spolno prenosivim bolestima poput herpesa, većina ih se vrlo rijetko nađe na sjedalu WC školjke, a većina bakterija koje se ondje pojave vrlo brzo nestanu - virus herpes, klamidije i gonoreje ne može preživjeti izvan tijela duže od 10 sekundi.

Kada se govori o bolestima koje se prenose krvlju poput virusa HIV-a i Zika virusa, dok god nemate otvorenu ranu kroz koju tuđe tjelesne tekućine mogu ući u vaš organizam dok obavljate nuždu, bit će sve u redu.

'Samo ako imate ranu ili ogrebotinu, odnosno bilo kakav oblik otvorene rane, možete se zaraziti nekom bakterijom ili virusom, kao što je stafilokok. Većina bakterija na sjedalu WC školjke su uobičajeni mikrobi koji se već i nalaze na vašoj koži', objašnjava Tierno.

Osim toga, toalet papir kojim se želite zaštiti ionako već može biti pun bakterija koje se nalaze u WC školjci. To je zato jer svaki put kada pustimo vodu, bakterije iz školjke odu u zrak i završe na svemu što se nalazi u blizini. Kod kuće širenje bakterija možete spriječiti spuštanjem poklopca na školjci prije nego pustite vodu.

Slijedite li iduća pravila možete biti sigurni da provodite najbolju moguću higijenu pri korištenju javnog WC-a:

1. Ne dodirujte nos, oči, usta ili neku otvorenu ranu prije nego operete ruke jer na taj način bakterije dospiju u tijelo i razbolite se.

2. Operite ruke.

'Bez obzira na količinu bakterija koja je završila na vašim rukama korištenjem WC-a, pravilnim pranjem (20 sekundi sa sapunom pazeći da operete i dio ispod noktiju) dovoljno ćete očistiti ruke', ističe Tierno. Kako učinak pranja ruku ne biste uništili zatvaranjem pipe i dodirivanjem kvake kada izlazite iz WC-a, koristite papirnati ručnik dok to radite.

3. Razmislite prije nego koristite javni WC.

'Ako je WC jako prljav, nemojte ga koristiti. Ako je na sjedalu školjke sumnjiva prljavština, otiđite u drugi WC odjeljak', savjetuje Tierno.

Izvor: zadovoljna.hr