Kolecistitis je upala žučnog mjehura (žučnjaka)

Kolecistitis, oboljenja žuči i jetre, žuč, upala žuči
Kolecistitis je upala žučnog mjehura (žučnjaka) ili stanje koje popularno zovemo upala žuči. Žučni mjehur je mali, kruškoliki organ na desnoj strani trbuha, ispod jetre. Njegova uloga je odstranjivanje toksina iz organizma. Kada se žučni mjehur začepi zbog loše prehrane ili nakupljanja toksina, kolesterol se može kristalizirati i formirati žučni kamenac.

U većini slučajeva, žučni kamenac blokira cijev koja vodi tvari iz žučnog mjehura, te tako uzrokuje kolecistitis. Taj proces rezultira nakupljanjem žuči koja može izazvati upalu.

Upala žuči može biti izazvana genetskim faktorima, infekcijom, ali i svakodnevnom lošom prehranom.

Ako se ne liječi, kolecistitis može dovesti do ozbiljnih, ponekad i po život opasnih komplikacija, poput rupture žučnog mjehura. Liječenje kolecistitisa često uključuje uklanjanje žučnog mjehura.
upala zuci
Uzroci kolecistitisa

Kolecistitis se javlja kada žučni mjehur postane upaljen. U više od 90% bolesnika upala žuči nastaje zbog opstrukcije odnosno začepljenja žučnog voda kamencem. Upala žuči može biti uzrokovana:

Žučni kamenac - većina kolecistitisa (upala žuči) rezultat je tvrdih čestica koje se razvijaju u vašem žučnom mjehuru (žučni kamenci) zbog neravnoteže tvari u žuči, poput kolesterola i žučnih soli. Žučni kamenci mogu blokirati cistični vod - cijev kroz koju žuč teče kad napusti žučni mjehur - i takva situacija rezultira upalom.
Tumor - tumor može spriječiti da žuč pravilno napušta žučni mjehur, uzrokujući stvaranje nakupina žuči koje mogu dovesti do kolecistitisa.
Blokada kanala - izvijanja ili ožiljci žučnih vodova mogu izazvati blokade koje dovode do kolecistitisa.

Upala žuči je problem od kojeg pati od 10 do 20% stanovništva, ovisno o podneblju i vrsti namirnica koje se svakodnevno konzumiraju. Upala žuči se češće javlja kod žena, a posebno kod onih koje su pretile, imaju dijabetes ili koje pate od upala probavnih organa. Upala žuči najveći porast bilježi upravo u zemljama Europe, SAD-a i Kanade.

Pravilnim izborom namirnica preventivno se može suzbiti kamenac u žuči a samim time i upala žuči.

Pretpostavlja se da određeni lijekovi kao što su neke vrste antibiotika, kontracepcijske pilule i statici mogu pospješiti stvaranje žučnih kamenaca.
Simptomi kolecistitisa

Upala žuči je praćena bolom u gornjem dijelu trbuha pod desnim rebrenim lukom. Bol se većinom pojačava disanjem i kretanjem, te se može širiti sve do vrha desne lopatice.

Mučnina i povraćanje obično se javljaju nedugo nakon što se pojavi bol. Prilikom pojave bolova, mučnine i povraćanja - može doći do blagog porasta tjelesne temperature. Kod liječnika ćete osjetiti bol pri palpaciji desnog rebrenog luka. Bol će se pojačavati prilikom dubokog disanja. U težim situacijama koža može poprimiti žućkastu boju.

Znakovi i simptomi kolecistitisa mogu uključivati:

Teška bol u gornjem dijelu trbuha
Bol u desnom ramenu ili leđima
Mučnina
Povraćanje
Visoka tjelesna temperatura

Simptomi se često javljaju nakon obroka (upala se može javiti od 3 do 5 sati nakon obroka), posebno obilnih ili masnih. Posjetite liječnika ako imate zabrinjavajuće znakove i simptome.
koleicistitis

Liječenje kolecistitisa

Liječenje kolecistitisa obično uključuje boravak u bolnici zbog stabilizacije upale žučnog mjehura te operacije. Liječnik će raditi na tome da kontrolira znakove i simptome upale. Tretmani mogu uključivati:

Post - ponekad nije dozvoljeno jesti i piti. Cilj je umanjiti stres upaljenog žučnog mjehura. Kako ne biste dehidrirali, možda ćete dobivati tekućine kroz venu u ruci odnosno putem infuzije.
Antibiotici u borbi protiv infekcije - ako vam je žučni mjehur zaražen, liječnik će vam preporučiti antibiotike.
Lijekovi protiv bolova - mogu biti učinkoviti u kontroliranju boli dok upala ne prođe.

Hiperlipidemija - uzroci, simptomi i liječenje!

Akutna upala žuči se uglavnom liječi lijekovima koji će smiriti jake i neugodne bolove u žuči te spriječiti napredovanje infekcije. U slučaju akutne upale žuči preporučuje se post, dok se upala pod utjecajem lijekova ne smiri. Kirurško liječenje se uglavnom preporučuje nakon smirivanja infekcije u akutnoj fazi bolesti. Operacija koja se tada izvodi je odstranjivanje žučnjaka.

Akutna upala žuči se može povući za dva dana, a obično se smiruje za desetak dana.
Kirurško liječenje kolecistitisa

Većina ljudi kod kojih se kolecistitis (upala žuči) često ponavlja, na kraju zahtijevaju operaciju odstranjivanja žučnjaka (kolecistektomija). Oporavak traje ovisno o težini simptoma te ukupnog rizika tijekom i nakon operacije.

Nakon odstranjivanja žučnog mjehura, žuč teče izravno iz jetre u tanko crijevo, umjesto da se skladišti u vašem žučnom mjehuru. Uklanjanje žučnog mjehura ovisi o vašem stanju ali i o opremljenosti bolnice. U nekim se bolnicama ali i odjelima vrši primjerice jedna laparoskopska operacija dnevno zbog dugotrajnosti postupka dezinfekcije operacijske opreme. Danas se najčešće vrši laparoskopska kolecistektomija, ali se u hitnim slučajevima može vršiti i otvorena kolecistektomija.

Žučni kamenci - uzroci, simptomi i liječenje!

Prije bilo koje od ovih operativnim metoda obavljaju se laboratorijski testovi, snimanje pluća te ispitivanje srčane funkcije uz konzultaciju internista i anesteziologa. Nakon operacije ćete imati postavljen dren kako bi se mogao provjeriti sadržaj drena. prvih dva dana nakon operacije provjeravat će se i sadržaj izlučene mokraće te drugih tekućina. Savjetovat će vam se da udahnete duboko svakih sat vremena kako bi se provjerila prohodnost dišnih puteva, krvarenja rana i sl.

Pacijenti ovisno o operativnom zahvatu hranu ne uzimaju u periodu od nekoliko sati do nekoliko dana. U periodu dok konzumacija hrane na usta zabranjena primat ćete infuziju.

Kod klasične operacije dužina reza iznosi od 10 do 15 centimetara.

nakon laparoskopske kolecistektomije pacijenti idu kući u roku od dva dana. Kako bi se ptpuno opraavili potrebno je otprilike 7 dana. Kod otvorene kolecistektomije u bolnici se ostaje tri dana, nakon čega je za potpuni oporavak potrebno 4-6 tjedana.


Komplikacije nakon operacije

Povreda Luschkinog voda koji se nalazi u 33% populacije jedna je od najčešćih komplikacija. Ova povreda obično prolazi nezamijećeno, dok se ne razvije bilijarni peritonitis koji može zahtijevati postavljanje privremenog stenta u glavni žučni vod. Kod ovog stanja se obično daju analgetici i antibiotici.

Povrede žučnog voda su uglavnom rijetke ali mogu biti opasne. Iz povrijeđenog voda može curiti žuč te izazvati bol i infekciju. Mnogi slučajevi se mogu riješiti bez kirurške intervencije ako su ozljede male.
Samopomoć i prirodno liječenje kod upale žuči

Ako osjetite napad žučnog kamenca nastojte što prije popiti nekoliko gutljaja vode i odmah leći.

Kako biste smanjili bolove stavljajte na gornji desni dio trbuha termofor s toplom vodom.
Hranite se isključivo laganom hranom i povrćem.
Izbjegavajte masnu hranu, mliječne proizvode i bijeli šećer.
Nastojte jesti količinski manje obroke.
Ako ste pretili, pokušajte smršavjeti.
Artičoke, šparoge i patlidžan pomažu potaknuti aktivnost žučnog mjehura.
Čaj od pelina, maslačka, peperminta, kičice i lopuha također će potaknuti rad žučnog mjehura.
Matičnjak, lavanda i kamilica odličan du izbor kada su u pitanju grčevi i bolovi.
Za smirivanje žučnog mjehura koristite ružmarin, kurkumu i paprenu metvicu.
Nekoliko puta dnevno možete piti sok od svježe iscijeđenog krumpira razrijeđenog sokom od mrkve ili vodom.
Područje žučnog mjehura možete masirati uljem ružmarina, maslačka, čubra i bazilikuma.
Otprilike 2-3 sata nakon obroka se bavite nekim lakšim fizičkim aktivnostima.
Kod problema sa žučnim mjehurom može vam pomoći akupunktura i akupresura.

Prehrana kod upale žuči

Kod upale žuči i nakon operacije žuči preporučuje se izbjegavanje kako masne i začinjene hrane, prženih jaja, masnih sireva, slatkiša i rafiniranih namirnica.

Ograničite unos namirnica koje sadrže životinjske masti (mlijeko, sir, žumanjci, maslac, masni crveno meso, keksi, kolači).
Smanjite konzumaciju životinjskih bjelančevina i dodanog šećera.
Jedite mnogo povrća i voća, uključujući grejp, grožđe i kruške te druge namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline kao što je jezgričasto voće.
Hranite se smeđom rižom i cjelovitim žitaricama.
Pripazite na redovitost obroka.
Pijte gorke napitke primjerice tonik, kako biste pridonijeli dobroj probavi.