Klice graha izvor su zaraze bakterijom E. coli

Klice graha izvor su zaraze bakterijom E. coli
Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Europi popeo se danas na 22, među kojima je čak 21 žrtva zabilježena u Njemačkoj, po posljednjem izvješću koje je objavilo Europsko središte za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu.

U zemljama Europske unije zabilježeno je 1.605 slučajeva zaraze enterohemoragičnom bakterijom Escherichiom coli (ECEH), a još 658 ih ima hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), dodaje ECDC. Golema većina tih slučajeva zabilježena je u Njemačkoj, žarištu zaraze, s 1.536 slučajeva ECEH-a i 627 HUS-a.

U odnosu na dan ranije, ECDC je izvijestio o 328 novih slučajeva ECEH-a i 107 HUS-a. Bolest se najviše proširila u Njemačkoj, gdje je u zadnja 24 sata dojavljeno o 323 nova slučaja ECEH-a i 107 HUS-a. No ECDC javlja i o četirima novim slučajevima ECEH-a u Velikoj Britaniji i o jednom u Danskoj.

Švedska je usto, nakon objavljivanja ECDC-ova izvješća, izvijestila o jednom novom slučaju zaraze ECEH-om, čime se ukupni broj osoba pogođenih epidemijom u toj zemlji popeo na 47 (32 ECEH-a i 15 HUS-a), po švedskom Institutu za kontrolu prenosivih bolesti (Smittskyddsinstitutet).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala je novi soj EHEC-a kao rijedak oblik bakterije Escherichie coli pod oznakom 'O104:H4'. Taj je soj bio poznat, ali je ovo prvi put da je otkriven tijekom epidemije.