Kišete i kašljete? Ovo je 5 znakova da imate ozbiljnije probleme od alergije

alergija
Svrbež očiju, curenje iz nosa, kašalj ili samo onaj osjećaj grča problemi su s kojima se bore mnogi s dolaskom jeseni.

- Kako vrijeme postaje hladnije, različiti alergeni sve više dolaze do izražaja - kaže Scott Rickert, profesor i otorinolaringolog na Sveučilištu u New Yorku Langone Medical navodeći kako ambrozija, plijesan koja se razvija u mokrom lišću i pojedina drveća mogu stvoriti brojne probleme alergičarima.

No, alergolog Neeta Ogden, glasnogovornica Američkog sveučilišta za alergije, astmu i imunologiju, kaže kako puno ljudi misli da pati od alergija, ali da zapravo imaju potpuno druge zdravstvene probleme.

Ovo su znakovi da 'alergija' zapravo nije alergija nego znak nekih drugih tegoba.

Dolaze iznenada

Bol u nosu koja se pojavljuje niotkuda mogla bi biti znak sinusne infekcije osobito ako uz to imate temperaturu i zelenu ili obojenu sluz iz nosa.

Kišete sluz

Ako neprestano kišete, a izlazi vam sluz na usta, to može biti znak bronhitisa ili neke druge respiratorne infekcije. Naime, infekcije su popraćene sa sluzi, a alergije prati samo suhi kašalj.

Kašalj vam je sve gori

Ako primijetite da vaš bezopasni kašalj od golicanja grla prelazi u nešto puno dublje, to može biti znak bronhitisa ili upale pluća.

Imate simptome alergije nakon što jedete

Ako vas nakon jela svrbi jezik, usne ili grlo, a jeli ste, primjerice, jabuke, to može biti znak da patite od oralne alergije, a ne jesenske. U većini slučajeva one nisu opasne, ali smetaju mnogi pa je najbolje da izbjegavate hranu koja vam ne odgovara.

Osjećate se bolje nakon 10 dana ili manje

Vjerojatno niste alergični nego ste samo bili prehlađeni. No, ako vam se simptomi vrate za tjedan ili dva znači da je u pitanju ipak alergija.

Vecernji.list