Kemikalije u plastici imaju utjecaj na kognitivni razvoj

kemikalije
Ftalati su esteri flatalne kiseline i alifatskih alkohola te se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. Mnogo se već godina raspravlja o njihovoj štetnosti i utjecaju na zdravlje, a novo je istraživanje pokazalo kako izloženost tim spojevima izaziva smanjenje broja neurona u mozgu štakora.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu dokazali su da je izloženost ftalatima široko rasprostranjena te da može djelovati na hormone laboratorijskih štakora što je utjecalo na njihov kognitivni razvoj.

Usmjerili su se na trudne štakore, jer je u prijašnjim istraživanjima dokazano da ftalati mogu preko posteljice doći do nerođenog djeteta i majčinog mlijeka.

Tijekom istraživanja, hranili su ih kolačima koji su sadržavali količinu ftalata koja je pronađena u ljudima koristeći podatke trudnica. Životinje su bile podijeljene u tri grupe - onu koja je primala hranu bez ftalata, onu koja je primala veliku količinu flatala te onu s malom dozom. Hranili su ih svakodnevno tijekom trudnoće te još deset dana za vrijeme dojenja.

Nakon rođenja štakora čije su majke hranjene ftalatima, istraživanja su pokazala kako njihovi mozgovi sadrže znatno manju količinu neurona i sinapsi u čeonom režnju mozga, koji je zaslužan za mnoge kognitivne funkcije (pamćenje, donošenje odluka, detektiranje problema itd.).

Kad su štakori odrasli, ponovno su testirane njihove kognitivne sposobnosti, a rezultati nisu bili iznenađujući - pokazali su mjerljive nedostatke u odnosu na štakore koji u prehrani nisu imali ftalate.

Ovim istraživanjem se i dalje potiče obračanje pažnje na utjecaj ftalata, jer ukoliko imaju toliki utjecaj na okoliš, moramo razumijeti kakav utjecaj ima na naš organizam.