Kavu i čaj treba piti - bez šećera i dodataka

Kavu i čaj treba piti - bez šećera i dodataka

Kava i čaj među najpopularnijim su napitcima u svijetu. Postoje različita mišljenja o kalorijskim vrijednostima kave i čaja, no američki stručnjaci kažu da su oba napitka gotovo beskalorična. Ali problem je u dodacima, najčešće mlijeku, šećeru, a često i šlagu.

U usporedbi s onima koji kavu vole gorku i crnu, osobe koje su u napitak dodavale razne dodatke svakodnevno su u organizam unosile 69 kcal, objavili su znanstvenici u časopisu Public Health.

A oni koji piju čaj s mlijekom ili šećerom svakodnevno konzumiraju 43 kcal više u usporedbi s onima koji ga piju bez dodataka.

"Naše je istraživanje pokazalo da ljudi svakodnevno u organizam unose više kalorija nego što im je potrebno, a da toga nisu svjesni", kazao je An. Tijekom istraživanja korišteni su podaci iz ranijih studija kojima je obuhvaćeno više od 13.000 kavopija i više od 6200 osoba koje su svakodnevno konzumirale čaj. Studija je obuhvatila razdoblje između 2001. i 2012. godine.

U oba slučaja većina kalorija dolazi iz šećera, potom iz mliječnih masti. Savjet znanstvenika i nutricionista je - pripazite što sve dodajete u kavu ili čaj. Ako te napitke nikako ne možete piti bez mlijeka i šećera, pijte manje kave ili čaja, primjerice jednu do dvije šalice dnevno.