Kava i aspirin ipak najbolje pomažu u liječenju mamurluka

Sirova jaja, sokovi čudnih mješavina i druge razne ideje mogu pomoći u ublažavanju mamurluka, no ništa neće biti toliko djelotvorno kao šalica kave i jedan aspirin, tvrde znanstvenici. Znanstvenici sa Philadelphia Sveučilišta testirali su djelovanje različitih doza kofeina i aspirina na miševima, kojima su prethodno dali čisti alkohol. Nakon nekoliko sati pijenja, koža oko očiju miševa postala je osjetljiva te su razvili glavobolje. Već male doze aspirina i analgetika olakšali su im bol i smanjile fizičke simptome

 

Jedan od glavnih uzročnika glavobolje je kemijski spoj acetat, nusprodukt tijela nakon probave alkohola. Kofein i određene vrste lijekova za bol blokiraju utjecaj acetata na organizam.

- Najbolje vrijeme za uzimanje aspirina i šalice kave je četiri sata nakon prestanka pijenja alkohola, dok su u tijelu razine acetata u porastu.
Tijelo neće dehidrirati zbog kave

Iako se prethodno smatralo da će stanje organizma već dehidriranog alkoholom kava samo pogoršati, znanstvenici su utvrdili suprotno. Aktivni sastojci u kofeinu imaju protuupalni učinak, koji se bori s posljedicama djelovanja alkohola na tijelo, te on djeluje na sličan princip kao i lijekovi. No čaša vode uz kavu zasigurno neće odmoći pri oporavku, smatraju stručnjaci.

izvor: 24sata.hr