Karela - gorka dinja kao lijek

Gorka dinja ili karela plod je iz porodice Cucurbitaceae, lat. naziva Momordica charantia i raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike,Afrike i Azije Kine, Japana, Oceanije, pa čak i na Karibima. Uzgaja se kao hrana i lijek. Biljka raste kao loza s dugim rascjepkanim listovima i žutim cvjetovima. Plod izgleda kao bradavičasta tikvica izdužena oblika i nalik krastavcu. Mladi plod je zelen, te se pretvara u narančasto- žut kada je zreo. Zreo plod puca, rastvori se na tri dijela i otpušta brojne crvene sjemenke. Svi dijelovi biljke su gorki i jestivi- list, plod i sjeme.

Ljekovita svojstva

Nezreli plodovi vrlo su dobar izvor vitamina C, kalija i fosfora. U kulinarstvu dinja se može pripremati s krumpirom, kuhana, pečena i pržena. Sušeni listovi koriste se za čaj. Od lišća se pravi čaj koji je koristan u prevenciji i liječenju malarije, te potiče probavu i djeluje antibakterijski.

Sok egzotične gorke dinje može potisnuti rast raka gušterače, bez nuspojava. Antikancerogeno djelovanje vidljivo je i kod raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca i nazoždrijelnih tumora, kao i kod leukemije i neuroblastoma.

Karela se može koristiti u svježem obliku, blendana ili miksana s drugim voćem ili povrćem. Da bi je duže čuvali plodove možete narezati na komade željene veličine i staviti u duboko zamrzavanje i na taj način si osigurati za zimsko razdoblje kad je moguć nedostatak svježe na tržištu.
Iako se jede već stoljećima, mnoge zdravstvene prednosti (antivirusno djelovanje, antioksidans, sprječava dijabetes) tek su nedavno postale poznate u zapadnoj medicini. U posljednje četiri godine intenzivno se istražuje djelovanje ove biljke protiv raka. Tvrtka Exotic King prepoznala je potencijal karele prema usmenoj predaji i prije 5 godina počinje s proizvodnjom i danas je jedini proizvođač u Europi i svu proizvodnju plasira na zahtjevno inozemno tržište, a nakon testne prerade u sok, na zahtjev kupca iz Švicarske kreće se u ozbiljnu proizvodnju, a ogroman interes pokazuju i veletrgovci iz industrije organske hrane. U planu je proizvodnja serije sokova s karelom kako bi se poboljšao okus kao i spektar djelovanja na različite bolesti.

Snažno djelovanje protiv stanica raka

Istraživači sa sveučilišta u Coloradu, SAD, iz Centra za istraživanje tumora, kupili su dinje (kineska sorta) u lokalnoj trgovini, uklonili pulpu i sjeme i pomoću kućnog sokovnika napravili sok. Krute tvari su uklonjene, a preostali sok korišten je pri testiranju na dva načina. Izravno na kulturama stanica ili tako što je smrznut, pa samljeven u fini prah. Sok gorke dinje (razrijeđen samo 5% u vodi) djelovao je snažno na smanjenje svih četiriju karcinoma gušterače staničnih linija. Naime, nakon 72 sata testiranja AsPC-1 i Capan-2 stanice tumora smanjene su za 90%, a BxPC-3 i MiaPaCa-2 za 98%. Sok je izazvao programiranu staničnu smrt (apoptozu) i što je još važnije, aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje stanice raka ostavljajući ih bez še - ćera. Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja. Djelovanje je dakle slično kao i kod kemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava. Također će biti dostupna smrznuta pulpa pakirana po 0,5 i 1 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

gospodarski.hr