Kandida (engl. Candida albicans) predstavlja gljivicu koja se prirodno nalazi u digestivnom sustavu svakog čovjeka

grlobolja
Kandida (engl. Candida albicans) predstavlja gljivicu koja se prirodno nalazi u digestivnom sustavu svakog čovjeka. Otkrivena je 1983. godine, od strane terapeuta specijaliziranih u nutritivnoj medicini. Ne može se naći slobodna u prirodi. Kada se kod ljudi uoči prekomjeran broj ove gljivice, to se najčešće dešava usljed poremećaja imunog sustava i drugih spoljašnjih uticaja.

Postoje 3 soja Kandide koji su najzastupljeniji:
Candida Albicans
Candida glabrata
Candida tropicalis.

U normalnom broju Candida potpomaže varenju i apsorpciji hranjivih materija, ali u prekomjernom, dovodi do niza zdravstvenih problema. Budući da ova gljivica živi na koži i u crijevima, usljed unošenja velike količine alkohola i šećera, a i usljed manjih i pogotovo većih, stresnih situacija, dolazi do njenog prekomjernog razmnožavanja.
Također, postoji mnoštvo dodatnih čimbenika, koji pospješuju povećan broj Kandide, a koji mogu uzrokovati Kandidijazu, a to su:

konstantna upotreba kortikosteroida
upotreba antibiotika širokog spektra
upotreba imunosupresiva
prekomjerna higijena intimnih dijelova tijela
trudnoća
menstruacija
upotreba kontracepcijskih
šećerna bolest (dijabetes)
Recimo, kod dijabetičara ova bolest napreduje zbog neregulisanog šećera u krvi, tj. krv ima više glukoze nego što bi trebalo i to čini tijelo pogodnim za razvitak ove gljivice. U zavisnosti od toga gdje se kandida nalazi i simptomi su različiti.

Kandida se može naći u ustima, ždrijelu, na jeziku, nosu, u sputumu (ispljuvku), u bronhijama, plućima, urinu, ušima, digestivnom traktu, u vaginalnom delu, na koži, noktima, u krvi, kao i u cijelom imunom sustavu - sustavna kandidijaza, koja se često javlja kod imunokompromitiranih pacijenata (na primjer pacijenti sa HIV infekcijom ili nekom vrstom maligniteta).

Vrste kandidijaze su:
Mukokutana kandidijaza (koža i sluznice)
Akutna pseudomembranozna forma kandidijaze (HIV infekcija)
Angulus infectiosus (bolne pukotine na kutovima usana)
Candida vulvovaginitis (vaginalna sluznica),
Candida balanitis (papule, vezikule i bijele pustule na glansu penisa),
površna kožna Kandidijaza (vlažne površine kože)
kongenitalna Kandidijaza (koža novorođenčadi)
Diper Candidosis (perinealna regija)
Kronična mukokutana Kandidijaza (površna kožna Kandidijaza kod dece, uz zahvaćenost noktiju i sluznice)
gastrointestinalna Kandidijaza (jezik, ždrijelo, usna duplja, zubi, želudac, jetra, jednjak, gušterača, žučna kesa, debelo i tanko crevo).
Simptomi Kandide
Ako ste oboljeli od Kandidijaze, možete imati jedan ili više simptoma ove bolesti. Sada ćemo Vam navesti koji se sve simptomi pojavljuju kod osoba sa prekomjernim brojem Kandide.

Psihičko stanje: nemogućnost koncentracije, slabo pamćenje, gubitak pamćenja, razdražljivost, bijes, vrtoglavica, depresija, napadi plača, napadi panike, nizak libido, konstantni umor, hiperaktivnost, žudnja za slatkišima i alkoholom, nesanica, loša koordinacija...
Digestivni trakt: kiselina u želucu, mučnina, dijareja, nadimanje, zatvor, grčevi u stomaku, slabo varenje, podrigivanje poslije jela, sluz u stolici, hemoroidi, svrab anusa...
Koža (akne, ciste, noćno znojenje, psorijaza, ekcemi, dermatitis, gljivične infekcije noktiju i kože, atletsko stopalo, neprijatan miris nogu)...
Usna duplja: bijele naslage na jeziku, loš zadah, „metalni ukus" u ustima, krvarenje desni, brazde na jeziku, afte...
Respiratorni sustav: uporni kašalj, sluz u grlu, bol grla, zapušenje sinusa, simptomi slični gripu, astma...
Oči i uši: bol oka, svrab očiju, osjetljivost na svijetlo, zamagljen vid, zujanje u ušima, infekcija uha...
Urogenitalni trakt: recidiv gljivica, infekcije urinarnog trakta, upala bešike, PMS i poremećaj menstrualnog ciklusa, gljivični osip...
Imuni sustav: česte prehlade i oboljevanje od gripa, alergije, osetljivost na hranu i mirise...
Težina: nemogućnost gubitka kilograma, zadržavanje vode u organizmu...
Ostali simptomi: glavobolja, ubrzano lupanje srca, kronični bol u tijelu, bol u zglobovima i mišićima, ukočenost...
Kućni testovi na Kandidu postoje, oni nisu skupi ali su međutim daleko od pouzdanih. Jedan od razloga tome je što svaki čovjek ima različitu aktivnost ove gljive. Problem je samo u brzini kojom se ona širi. Jednostavnim promatranjem simptomske slike, koja je prethodno opisana, i uspoređivanjem prethodnih i sadašnjih oboljenja može se sa priličnom sigurnošću reći da li postoji previše Kandide u organizmu ili ne.

Kako pobijediti kandidu?
U narednim redovima, pojasnićemo Vam, kako na najbolji način, da se riješite ove uporne i dosadne gljivice.

Naravno da je za brže liječenje od Kandide, najbitnije rano otkrivanje iste. Ali, Kandidu također možete izliječiti i uz pomoć promjene načina ishrane. Ukoliko se pitate kako to da je ishrana može izliječiti, odgovor je jednostavan. Određena vrsta namirnica „hrani" ovu gljivicu i time ubrzava njeno razmnožavanje.

Izbacite slatkiše, alkohol, šećer, tijesto, bijelo brašno, sir, grožđe, fermetisanu hranu, maltozu, industrijske voćne sokove, kukuruzni sirup, sušeno voće, kikiriki, a umjesto toga možete unositi zobene kaše, proso, ječam, beskvasni dvopek, zobene kolače, zeleno povrće pripremljeno na pari, kolače od riže, bijeli luk, kefir, jogurt, vitamine, minerale, ulje od jagorčevine, kompleks vitamina B, cink, magnezij, kao i korisnu bakteriju lactobacillus acidophilus, koja se može naći u vidu tablete, napitka, praha ili kapsule, ili putem prirodnog izvora ove bakterije - jogurtom.

Sok Aloe Vera je još jedna supstanca koja uništava gljivice. Nekoliko čajnih žlica treba piti dnevno zajedno sa vodom. Maslinovo ulje je efikasno u kontroliranju razmnožavanja ove gljive s obzirom da sadrži oleičnu kiselinu. Dnevno treba uzimati najmanje jednu žličicu maslinovog ulja zajedno sa hranom.

Osim prirodnog liječenja, takođe se koriste i anti - gljivični ljekovi (Diflucan, Niastatin), ali za to je najbolje da se obratite svom ljekaru.